Naslovna / Vijesti / Društvo / Tokom vikenda varirale vrijednosti PM čestica

Tokom vikenda varirale vrijednosti PM čestica

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore tokom vikenda na sjeveru koncentracije PM čestica su varirale, koncentracija PM 10 čestica 24. i 25. januara izmjerena u 17 časova bila najveća u Bijelom Polju, a 26. januara u Pljevljima. U periodu od 26. januara od 20 časova do 27. januara do 9 časova, građanima nije bilo omogućeno praćene vrijednosti kvaliteta vazduha zbog kvara u napajanju električnom energijom mjerne stanice u Gagovića imanju.

Posle niza hladnih dana u minusu koji je dostizao i trinaesti podiok, 27. januara temperatura vazduha u sedam časova iznosila je dva stepena, kiša i slabljenje visokog vazdušnog pritiska relativno povoljno su uticali  na postepeno smanjenje visokih koncentracija PM čestica u vazduhu u urbanim sredinama.

U periodu od 26.januara od 20 časova do 27. januara do 9 časova, građanima nije bilo omogućeno praćene vrijednosti kvaliteta vazduha. Iz Agencije za zaštitu prirode i zivotne sredine Crne Gore  rekli su nam da je došlo do kvara, odnosno problema u napajanju na mjernoj stanici u Gagovića imanju, ekipe su izašle na teren, kvar je otkonjen i omogućen je pregled vrijednosti.

Podacima mjerne stanice u Pljevljima 27. januara u 10 časova pokazuju da je koncentracija lebdećih  PM10 čestica iznosila je 203,2 mikrograma po metru kubnom, a PM  2,5 202,1 mikrograma po metru kubnom i koncentracija sumpor dioksida 35 mikrograma po metru kubnom.

Iz Instituta za javno zdravlje savjetuju da prilikom visokog zagađenja vazduha kada je satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 mikrograma po metro kubnom preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica, kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti kojima se diše brze ili dublje trčanje, vježbanje i sične aktivnosti.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i sjatu opštine Pljevlja svaki građanin može pristupiti pregledu podataka o vrijednostima zagađenja.

Tokom vikenda u Crnoj Gori zabilježeno je poboljšanje kvaliteta  vazduha, dok se u petak 24.januara na osnovu podataka može vidjeti blago prekoračenje zagađujućih čestica. Prema podacima sa mjernih stanica, od 17 časova tog dana, koncentracija PM 10 čestica u Pljevljima iznosila je 106,3 mikrograma po metro kubnom, zatim u Podgorici 97,4, Bijelom Polju 136,9 i u Nikšiću najmanja koncentracija 57 mikrograma po metro kubnom. Najveća koncentracijana na nivou Crne Gore 24. januara bila je u Pljevljima iznosila u 23 časa 432,5 mikromgrama po metro kubnom.

Za dane vikenda prema podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže u južnom regionu  kvalitet vazduha bio veoma dobar i nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta. U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana.

Tako je prema poslednjim podacima 25. januara u 17 časova u našem gradu koncentracija PM 10 iznosila je 64,2 mikrograma po metro kubnom, ali je tokom noći između 25. i 26. januara zabilježena povećana  koncentracija zagađujućih PM čestica i iznosila je 504,5.  Tokom 26. januara vrijednosti čestica su varirale, u 17 časova zabilježena je manja koncentracija i iznosila je u Pljevljima 287 mikrograma po metro kubnom. Istog dana koncentracija zagađujućih čestica u Podgorici iznosila je 94,6 u Bijelom Polju 187,3 i najmanja u Nikšiću 40,3 mikrograma po metro kubnom.

Prema ovim podacima možemo zaključiti da je koncentracija PM 10 čestica 24. i 25. januara izmjerena u 17 časova bila najveća u Bijelom Polju, a 26. januara u Pljevljima.

Iz Instituta za javno zdravlje navode da kao posledice  kratkotrajnom izlaganju zagađenom vazduhu i kod zdravih ljudi nastaju simptomi kao što su su iritacija sluzokože očiju, nosne šupljine i grla, kašljanje, stezanje u grudma i otežano disanje.

O RTPV

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *