Naslovna / Vijesti / Društvo / Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori veoma niska, kineski radnici pod nadzorom

Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori veoma niska, kineski radnici pod nadzorom

Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti, saopštio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je na konferenciji za novinare kazao da je Ministarstvo zdravlja preduzelo i da preduzima sve mjere zaštite. Radnici iz Kine koji rade na izgradnji auto-puta su pod stalnim nadzorom.

Konferencija za novinare zakazana je nakon što je u medijima objavljena informacija da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da je odbačena sumnja da je troje turista iz Kine, koji su budvanskim zdravstvenim službama prijavili respiratorne tegobe, inficirano koronavirusom.

Hrapović je saopštio da je Kliničkom centru izdato naređenje da se nabavi dodatna oprema, pooštre kontrole i posjete u najvećoj zdravstvenoj instituciji u državi.

Ministar je rekao da je situacija sa kineskim turistima koji su došli iz Pekinga pod kontrolom, te da je taj slučaj bio test za crnogorski zdravstveni sistem.

“Ministarstvo zdravlja i IJZ preduzimaju sve neophodne mjere zaštite kako bi spriječili pojavu koronavirusa u Crnoj Gori, kao javno-zdravstvenog izazova od posebnog međunarodnog značaja. U skladu sa trenutno dostupnim podacima o epidemiji pneumonije izazvane koronavirusom u svijetu, IJZ je sproveo brzu procjenu rizika po stanovništvo Crne Gore. Iako se vjerovatnoća importacije smatra izrazito niskom, u trenutnoj situaciji ne može se isključiti.”, naveo je Hrapović.

On je dodao da je Ministarstvo na prijedlog IJZ koronavirus proglasilo za zaraznu bolest, za koju se sprovode mjere obaveznog zdravstvenog nadzora za putnike u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih područja i teritorija.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je ocijenio da je slučaj iz Budve pokazao da je napravljen dobar sistem kontrole i prevencije bolesti. Virus se, kako je pojasnio Mugoša, prenosi kao grip.

“U Crnoj Gori imamo određeni broj testova za koronavirus, ali ne baš za ovaj tip”, pojasnio je on, dodajući da uzorke za kompletnu sliku šalju partnerima u regionu i Evropi.

U Crnoj Gori trenutno je 393 radnika iz Kine, a većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji autoputa porijeklom su iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan.

“Imao sam sastanak sa predstavnicima konekske kompanije CRBC koja je glavni izvođač radova na auto-putu Bar-Boljare. Dogovorili smo da se radnici koji su otišli za Kinu ne vraćaju u Crnu Goru do daljnjeg, minimum do aprila. Osam kineskih radnika na autoputu koji su doputovali iz Kine su pod mjerama nadzora”, istakao je Mugoša.

Mugoša je dodao da su pokriveni svi granični prelazi, kako bi se kontrolisale osobe koje bi popunile upitnik da li dolaze iz ugroženih područja, imaju li kakve simpotome, nakon čega bi se angažovale nadležne službe.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *