Naslovna / Vijesti / Kultura / Formiran skromni fond knjiga u pristupačnom formatu

Formiran skromni fond knjiga u pristupačnom formatu

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“  planira da otvori odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida i drugim zdravstvenim  problemima.

U junu 2019. godine, u organizaciji Kulturnog centra „Homer“ iz Podgorice i Biblioteke za slijepe Crne Gore, održan je okrugli sto u Bijelom Polju. Tema okruglog stola bila je „Ratifikacija Marakeškog sporazuma – Učinimo knjige dostupne svima“: Predavanje je održala bibliotekarka Biblioteke za slijepe Crne Gore, Smiljana Radusinović i od tada počinje saradnja Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore.

Marakeškim ugovorom se omogućava pristup objavljenim djelima od strane osoba sa oštećenjem vida koje imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, u digitalnoj formi prilagođenoj njihovim potrebama. Marakeški ugovor predviđa da će države potpisnice, u svom nacionalnom zakonu o autorskom pravu, morati da predvide ograničenje autorskog prava prema kome će biti dozvoljeno da se autorska djela, bez dozvole autora, umnožavaju, stavljaju u promet i postavljaju na internet servere u formatima koji su prilagođeni potrebama slijepih, slabovidih i drugih lica koja imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, kao što su: audio knjige, krupna štampa i Brajeva azbuka.

„Znamo da osobe sa oštećenjem vida imaju poteškoće u koriščenju štampanih materijala i da većinom žive u zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama. Svjesni smo problema s kojima se susreću u nemogućnosti korišćenja štampanih materijala  u pristupu objavljenim djelima kako bi postigli jednake mogućnosti u društvu. Zato se javila potreba da se poveća broj djela u pristupačnim formatima, poboljša promet takvih djela, ds omogućimo da svima knjige budu dostupne  na odgovarajući način „ – kazala je direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Đina Bajčeta.

U programu rada Biblioteke za 2020. godinu planirano je da se otvori odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida i drugim zdravstvenim problmima, zbog kojih nisu u mogućnosti da koriste štampanu knjigu.

„Ovo je prvi put od osnivanja Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“  da se njima posveti zaslužena pažnja i omogući jedno od osnovnih prava, pravo na pristup literaturi – naglasila je Bajčeta.

Biblioteka je u saradnji sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore formirala skromni fond knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida i sve druge koji iz bilo kog drugog razloga nisu u mogućnosti da čitaju  sandardno štampanu knjigu, to jest konvencionalni format. To su knjige u audio formatu na CD-u, autora: Danila Kiša, Marka Miljanova, Mihaila Lalića, Branislava Nušića, Branka Ćopića, Stevana Sremca, Borislava Stankovića, Džeka Londona, Tolstoja, Dostojevskog, Berđajeva, Servantesa i drugih.

Bajčeta kaže da su na poklon dobili časopis za slijepe „Glas“ tako da će korisnici  imati priliku da se upoznaju sa aktivnostima Biblioteke za slijepe iz Podgorice i dodaje da su za sada  na poklon dobili 20 knjiga u pristupačnom formatu i još 10 koje će Biblioteka poslije određenog vremena vratiti.

„Korisnici će moći da iznajme ove knjige i časopis u Biblioteci, a pomoći ćemo im i da ovladaju tehnikom korišćenja audio knjiga u samoj Biblioteci, kada se za to steknu uslovi“ – kazala je Bajčeta. Kompjutere sa pratećom opremom Biblioteka će dobiti od Biblioteke za slijepe iz Podgorice zahvaljujući direktoru Božidaru Dendi i njegovim saradnicima.

Biblioteka za slijepe postoji u Podgorici od 2006. godine kao Javna ustanova kulture Crne Gore koja je na usluzi svim korisnicima sa oštećenjem vida i drugima koji nisu u mogućnosti da čitaju standardno štampanu knjigu. Sve usluge ove Biblioteke su besplatne i knjige se van Podgorice dostavljaju poštanskim putem besplatno, a u Podgorici kućnom dostavom ili ličnim preuzimanjem. Biblioteka ima oko 19.000  jedinica bibliotečke građe u pristupačnim formatima, a 700 korisnika iz Crne Gore i svijeta.

Direktorica Bajčeta poziva sve naše sugrađane sa oštećenjem vida da dođu u Biblioteku i pozajme neku audio knjigu. Usluge za njih su besplatne.

„Biće nam drago da počnemo saradnju i da im na ovaj način omogućimo da ostvare još jedno svoje pravo, pravo na kulturu“ – naglasila je Bajčeta.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Otvorena izložba „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“

Izložbu „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“ organizovao je Zavičajni muzej Pljevlja u sklopu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *