Naslovna / Vijesti / Društvo / Kurpejović: Veća kontrola u priznavanju diploma smanjiće prevare u obrazovanju

Kurpejović: Veća kontrola u priznavanju diploma smanjiće prevare u obrazovanju

Izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija doprinijeće smanjenju prevarnog ponašanja u obrazovanju, koje predstavlja jedan od izazova današnjice, poručila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović na seminaru “Prevarno ponašanje u obrazovanju – nacionalni i globalni trendovi“, u Budvi.

Kurpejović se osvrnula na ključne izmjene koje se tiču unapređenja postupka i kriterijuma priznavanja inostranih obrazovnih isprava, koji se, između ostalog, odnose na ishode učenja, strukturu obrazovnih programa, nivo vještina i kompetencija, uslove upisa, obim i trajanje praktične nastave, prava koja obrazovna isprava daje u zemlji izdavanja i dr.

Ona je rekla da je cilj pooštravanja kriterijuma za priznavanje inostranih diploma zaštita crnogorskog obrazovnog sistema i tržišta rada od onih diploma koje su prepoznate kao manje kvalitetne i koje dolaze sa ustanova koje ne karekteriše tradicija i dobar položaj na međunarodnim rang listama.

Istovremeno, kako je istakla, preduzeti koraci doprinijeli bi obezbjeđenju kvalitetnijeg i konkurentnijeg kadra.

Ona je zaključila da je još jedan od ciljeva Zakona usmjeravanje budućih studenata da prilikom izbora ustanova na kojima žele nastaviti obrazovanje povedu računa o njihovom statusu, kao i kako ih poslodavci cijene.

Šef Sekcije za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic je naglasio da bi visokoškolski sistemi trebalo da izgrađuju reputaciju svojih studenata i istraživačkog rada na etičkim načelima. Kako je istakao, sistem priznavanja stranih diploma mora imati adekvatne mehanizme za otkrivanje kompanija koje se bave prodajom sumnjivih diploma.

Predstavnica Direkcije za demokratsko građanstvo i učešće Savjeta Evrope, Vesna Atanasova se osvrnula na projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji se nadovezao na odlične rezultate postignute u ranijoj fazi Horizontalnog programa.

Ona je naglasila da ETINED platforma Savjeta Evrope igra važnu ulogu u projektu inspirišuci, između ostalog, i održavanje ovog seminara.

Seminar je organizovan u okviru projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Savjeta Evrope, a okupio je predstavnike relevantnih nacionalnih institucija poput Ministarstva prosvjete, Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, Etičkog komiteta, ustanova visokog obrazovanja, koji će sa međunarodnim ekspertima iz oblasti obrazovanja razmijeniti mišljenja i iskustva o trendovima obrazovanja.

O RTPV

Pročitajte i

Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *