Naslovna / Vijesti / Društvo / Počelo uklanjanje murala u obliku trobojke

Počelo uklanjanje murala u obliku trobojke

Nakon što je u podgoričkom naseelju Zlatica prkrečen mural u obliku trobojke, na više mjesta u Pljevljima pojavili su se slični murali. Povodom toga lokalna uprava apelovala je na Pljevljake da pokažu odgovornost prema javnoj imovini.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine kaže se da u cilju očuvanja javne svojine, Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja i Služba Komunalne policije Opštine Pljevlja poziva građane Pljevalja da se odgovorno, savjesno i revnosno odnose prema javnoj imovini koja pripada svima nama, a da svoja vjerska osjećanja i politička uvjerenja iskazuju na civilizovan način, u skladu sa građanskim i demokratskim vrijednostima.

Komunalna policija Opštine Pljevlja će, kao i do sada postupati u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i nastaviti odlučno da djeluje u cilju zaštite imovine grada od neodgovornih pojedinaca i grupa, a sve sa ciljem obezbjeđenja komunalnog reda. S tim u vezi, koristimo priliku da obavijestimo građane Pljevalja da su pripradnici Komunalne policije preduzeli službene radnje i napravili zabilješke o iscrtavanju murala koji nose političke poruke i poruke koje imaju tendenciju negiranja crnogorske suverenosti, te da će isti, u najkraćem roku i u skladu sa zakonom biti uklonjeni sa svih javnih površina. Još jednom, pozivamo sve građane Pljevalja da se savjesno i odgovorno odnose prema imovini države Crne Gore, da svoje pravo na mirno okupljanje koriste u skladu sa zakonom, a cijeneći činjenicu da su Pljevlja vjekovima čuvala vjerski i nacionalni sklad, i da su bogata tradicijom suživota i tolerancije, upućujemo iskreni apel da takva sredina i ostanemo i ne podlegnemo manipulacijama radi kratkoročnih političkih i drugih ciljeva, navodi se u saopštenju predsjednika Opštine Pljevlja.

Jutros je Komunlana policija uz asistenciju policije počela uklanjanje murala u Ulici Hamdije Šahimpašića. Tom prilikom pored trobojke okupilo se nekoliko desetina maldića koji su trobojku premazali jestivim uljem kako farba ne bi prijanjala, tako da su radnici DOO Čistoća, koji su angažovani da prekreče trobjku imali problema da posao urade do kraja. Protijerej stavrofor i paroh crkve Svete Petke, Borivoje Pantić, zamolio je okupljene da puste radnike „Čistoće“ da rade svoj posao i da se sklone od zida. Tokom intervencije Komunalne policije u ulici Hamdije Šahipašića neko od okupljenih, uz glasno negodovanje, pročitao je naredbu načelnika Komunalne policije o uklanjanju murala u obliku trobojke, kao i da će protiv određenih lica biti sproveden kazneni postupak.

Predstavnik građana okupljenih u Odbor za odbranu svetinja Milinko Gazdić došao je na lice mjesta i zamolio okupljenje da se sklone. On je obajvjetio prisutne da su u Hotelu “Franca” smještene Specijalne antiterorističke jedinice policije.

Protojerej stavorfor Borivoje Pantić nadovezao se na apel Gazdića i još jednom u ime Crkve zamolio okupljene da se raziđu

Nakon toga u našu redakciju stiglo je saopštenje tima za odnose sa javnošću Uprave policije Crne Gore u komke se kaže.

„Menadžment Uprave policije je na održanom kolegijumudonio odluku da se dio Sektora specijalne policije rasporedi u centrima bezbjednosti Bijelo Polje, Berane i Pljevlja. Pripadnici ovog Sektora će zajedno sa ovim organizacionim jedinicama sprovoditi redovne poslove i zadatke iz nadležnosti Uprave policije.“

Poslije apela  okupljeni su se razišli, a radnici „Čistoće“ uspjeli su da prekreče bijelom farbom trobojku. Kako smo saznali, svi murali u obliku trobojke u najskorijem vremenu biće prekrečeni bijelom farbom.

U svakom slučaju slike koje smo danas gledali u Pljevljima nisu bile ni malo prijatne, ali srećom sve je prošle bez incidenata.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Novih 230 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, u Pljevljima zabilježena četiri slučaja infekcije

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 664 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *