Naslovna / Vijesti / Društvo / Pažin: Crnogorskom društvu je potrebno više razumijevanja i saradnje

Pažin: Crnogorskom društvu je potrebno više razumijevanja i saradnje

Savremena Crna Gora je Ustavom definisana kao zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, zbog čega princip jednakosti pred zakonom, uključujući i rodnu ravnopravnost, jeste i mora biti neraskidivi dio svih naših zakona i svih naših politika, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Govoreći na predstavljanju Indeksa rodne ravnopravnosti danas u Podgorici, Pažin je rekao da borba za punu rodnu ravnopravnost predstavlja važan dio ukupne emancipacije crnogorskog društva.

„Jasno je da je danas našem društvu potrebno više razumijevanja i više saradnje na temelju vrijednosti koje nas ujedinjuju, bez obzira na sve naše razlike i posebnosti. U prvom redu, to je jačanje i zaštita univerzalnih ljudskih prava i sloboda, uključujući i unapređenje položaja i prava žena u crnogorskom društvu,“ saopštio je.

Svi društveni akteri koji slijede ovu vrijednu društvenu misiju i koji se zalažu za jednakost svih pred zakonom i punu rodnu ravnopravnost imaće u Vladi Crne Gore iskrenog saveznika i podršku, zaključio je Pažin.

„Ipak, moramo biti svjesni da živimo u vremenu u kojem se nazadne ideologije prošlih vremena često zavodljivo promovišu u javnosti kao prave vrijednosti. Jednako tako se demokratski razvoj društva i borba za jednaka prava svih pokušavaju predstaviti kao slabost našeg društva i navodna izdaja tradicije,“ ocijenio je.

Pažin je podsjetio da je još Valtazar Bogišić u svom monumentalnom djelu, Opštem imovinskom zakoniku za Knjaževinu Crnu Goru, odlučno odbacio sve društvene predrasude o nejednakosti prava. „Nazvao ih je „zlim običajem“ za koji kaže da je „nikad tvrd, nikad zakonit“, ostavivši nam istinski vrijedno zavještanje i emancipatorsku pravnu tradiciju prema kojoj i danas imamo veliki dug“.

Jedan od tih „zlih običaja“, pojasnio je potpredsjednik, svakako je opravdavanje i zastupanje neravnopravnog položaj žena u društvu. Dodao je da Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru upozorava da borba za jednakost i jednake mogućnosti svih u crnogorskom društvu nije u potpunosti dobijena.

„Ako postoje oblasti u kojima žene, odnosno polovina našeg stanovišta, nemaju jednake prilike i ne ostvaruju jednaka prava, to znači da kao društvo ne koristimo sve svoje mogućnosti i ne stvaramo punom snagom novu društvenu i ekonomsku vrijednost. Na današnjoj generaciji crnogorskih građanki i građana je odgovornost da ovu društvenu nepravdu do kraja iskorijenimo i time oslobodimo puni razvojni potencijal našeg društva,“ naglasio je Pažin.

Na primjeru Ženske političke mreže, rekao je, crnogorsko društvo je imalo prilike da se uvjeri da su univerzalne ljudske vrijednosti slobode i ravnopravnosti starije od svih razlika i posebnosti.

Pažin je ocijenio da su hrabre i mudre žene okupljene oko Ženske političke mreže pokazale je da je, i u okolnostima velikih političkih razlika, interes crnogorskog društva i zaštita zajedničkih vrijednosti ono što nas spaja i na čemu možemo i moramo graditi zajedničku budućnost.

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *