Naslovna / Vijesti / Ekonomija / U 2019. godini opština Pljevlja prihodovala oko 13,5 miliona eura

U 2019. godini opština Pljevlja prihodovala oko 13,5 miliona eura

U 2019. godini opština Pljevlja prihodovala je oko 13,5 miliona eura ili 81,7 odsto od predviđenog budzeta. Zaključno sa decembrom 2019. godine ukupna dugovanja poreskih obveznika  iznose oko 7,8 miliona eura.  Fizička lica opštini Pljevlja duguju oko 4,4 miliona eura i pravna lica 3,3 miliona eura precizirao je direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Dragomir Gospić. Nakon donošenja i uručenja rješenja poreski obveznici su dužni da porez plate u dvije jednake rate, prvu koja dospjeva 30. juna i druga 31.oktobra.

U poslednjih desetak godina u 2019. godini opština Pljevlja prihodovala je najviše novčanih sredstava u iznosu od oko 13,5 miliona ili 81,7 odsto od predviđenog budzeta.

„Prevashodno sopstveni prihodi naplaćeni su iznad plana, egalizacioni fond koji država ustupa nerazvijenim Opštinama je isto tako naplaćen prihodovano je više od plana. Međutim podbacili smo kod naknada, prevashovno koncesione naknade za šume.“, rekao je direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Dragomir Gospić.

Zaključno sa 2019. godinom ukupna dugovanja poreskih obveznika iznose oko 7,8 miliona eura. Fizička lica duguju 4,4 miliona eura.

„Procenat naplate poreza za građevinske objekte je oko 70 odsto i nešta iznad 40 odsto za zemljište.“, ističe Gospić.

Pravna lica Opštini Pljevlja duguju 3,3 miliona eura, najveći dužnik je kompanija „Vektra Jakić“ preko 2 miliona eura, drugi najveći dužnici za pravna lica su zemljoradničke zadruge.

Procedura u postupku utvrđivanja naplate poreza na nepokretnosti objašnjava Gospić je sledeća „Nakon donošenja i uručenja rješenja poreski obveznici su dužni da porez plate u dvije jednake rate, prva dospijeva 30. juna i druga 31. oktobra. Ukoliko se poresko rješenje ne naruči na vrijeme poreski obveznik je dužan da plati deset dana po prijemu rješenja.“

Ukoliko se poreska obaveza blagovremeno ne plati služba za naplatu lokalnih javnih prihoda donosi rješenje o prinudnoj naplati poreza. Kamata za neblagovremeno plaćanje poreza do sada nije obračunavana , ali u narednom periodu uz tehničku i administrativnu opremljenost Uprava i to ima u planu. Bitno je napomenuti ukoliko je pokrenut proces prinudne naplate poreska obaveza ne zastarjeva.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *