Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Uprava za šume u prošloj godini ostvarila rekordan prihod od sedam miliona 215 hiljada evra

Uprava za šume u prošloj godini ostvarila rekordan prihod od sedam miliona 215 hiljada evra

Iz Uprave za šume, na konferenciji za novinare, saopštili su da je u 2019. godini ostvaren rekordan prihod od sedam miliona 215 hiljada evra. Naglasili su da je smanjene proizvodnje u prošloj godini posledica pokrenutih procedura raskida dva dugogodišnj ugovara o koncesijama sa kompanijom  „Vektra Jakić“ i „Bambis stolarija“.

Na konferenciji za novinare, direktor Uprave za šume Nusret Kalač rekao je da su u prethodnoj godini najveću pažnju usmjerili u pravcu reafirmacije rada Uprave u punom kapacitetu uz dosljedno poštovanje zakonskih propisa. To je uslovilo i rekordan prihod od sedam miliona 215 hiljada evra.

„Ostvareni prihod predstavlja povećanje od 37% u poređenju sa prihodima od prije pet godina. Ostvareni rezultat je utoliko vredniji što je ostvaren uz smanjeni obim sječe od 15% u odnosu na 2018, godinu ili čak 36% u odnosu na 2015. Koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu, ali i po obimu izvoza najkvalitetnije oblovine oz Crne Gore“, kaže Kalač

Kalač je podsjetio na činjenicu da je Privredni sud Crne Gore donio privremenu mjeru kojom je naložio Upravi za šume da bez uslovljavanja omogući „Vektri Jakić“ korišćenje šume u koncesionom području do okončanja sudskog spora.

„Odgovorno smo se odnijeli i prema toj sudskoj odluci i obavjestili Kompaniju „Vektra Jakić“, 27. Januara ove godine da može da otpočne sa daljom realizacijom Ugovora i da shodno istom dostavi pravno valjana sredstva za obezbjeđenje plaćanja. Postupcima Privrednog suda Crne Gore i Osnovnog suda u Pljevljima, Uprava za šume je dovedena pred svršen čin, da mora da omogući „Vektri Jakić“ korišćenje šuma u predmetnom koncesionom području, bez poštovanja zaključenih odredbi Ugovora. To znači bez plaćanja starog duga i dostavljanja valjanih garancija za njegovu realizaciju, istovremeno nemajući obavezu da izmiruje ni u buduće koncesionu naknadu po osnovu korišćenja šuma, što će po našem dubokom ubjeđenju doprinijeti nastajanje nesagledivih štetnih posledica po pljevaljske šume, opštinu Pljevlja, privredu i budžet države Crne Gore“ nanaglasio je Kalač.

U vrijeme donošenja privremene mjere „Vektra Jakić“ na ime neizmirene koncesione naknade državi je dugovala oko 6,4 milina evra.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *