Naslovna / Vijesti / Društvo / Aktivnostima pčelarskog udruženja “Matica”, podrška sa lokalnog i državnog nivoa i problemi pčelara

Aktivnostima pčelarskog udruženja “Matica”, podrška sa lokalnog i državnog nivoa i problemi pčelara

Prema riječima predsjednik pčelarskog udruženja “Matica”, Žarka Dragaševića podrška za pčelare sa lokalnog nivoa, Sekretarijat za privredu i državnog iz Agrobudžeta Crne Gore je značajna. U zadnje dvije godine Sekretarijat za privredu na godišnjem nivou izdvojio je 17.500 eura za pčelare. U ovoj godini najvažnija aktivnost biće edukaciju pčelara, jer kako kaže Dragašević to je ključ uspjeha za jednog pčelara.

U zadnje dvije godine pčelarima na godišnjem nivou od strane Sekretarijata za privredu opredjeljena su novčana sredstva u iznosu od 17.500 eura. Ovim sredstvima pomažu se i mladi pčelari.

“Svake godine Sekretarijat za privredu podjeli 45 pčelinjih zajednica za 15 mladih pčelara, izdvoji između 4.000 – 10.000 eura za subvencionisanje nabavke opreme, pruži podršku mladim odgajivačima matica, plati troškove prevoza robe iz Danilovgrada do Pljevlja.”, kaže predsjednik pčelarskog udruženja “Matica”, Žarko Dragašević.

Ove godine za unapređenje pčelarstva iz Agrobudžeta biće opredjeljeno  400.000 eura. Pored održavanja redovne godišnje skupštine Udruženja, pčelarsko udruženje “Matica” u 2020. godini aktivnosti će fokusirati na edukaciji i obrazovanju pčelara što je i ključ uspjeha.

“Tako da smo planirali ne samo ove godine nego i svake da dovedemo nekoliko najeminentnijih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije kako bi razgovarali i održali predavanje o najvažnijnim temama.”, objašnjava Dragašević.

Problem varoe je najveći među problemima sa kojima se susreću pčelari, priliku da čuju savjete kako stati u kraj ovom problem imaće pčelari iz Pljevalja na sajmu u Beogradu.  Još jedan u nizu problema jesu klimatske promjene i krivotvorenje voska.

“Kod nas je vosak upropašten. Država je izdvojila značajna sredstva 40.000 eura da se uveze vosak koji u sebi ne sadrži strane materije, da kažemo 100 odsto čist proizvod.”, naglašava Dragašević.

Dragašević kaže pčele su zvanično proglašene najvažnijim živim bićem na planeti, bez pčele nema hrane, a bez hrane nema ni opstanka čovječanstva.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *