Naslovna / Vijesti / Društvo / “Mediji za građane, građani za medije”

“Mediji za građane, građani za medije”

Institut za medije Crne Gore danas počinje emitovanje video kampanje koja ima za cilj jačanje medijske pismenosti i jačanje profesionalnog novinarstva, koje treba da bude u službi javnog interesa.

Kako ističu u Institutu, novinarstvo i mediji suočavaju se sa kontinuiranim izazovima, pa se kampanjom želi postići bolje razumijevanje novinarstva i medija od ostalih društvenih činioca.

“Kampanjom se želi postići i bolje međusobno razumijevanje, kroz objašnjenje osnovnih pojmova i principa novinarstva i medija, kroz podizanje svijesti građana o ulozi i uticaju novinarstva i kroz povećanje odgovornosti novinara i medija i prema sopstvenom statusu i prema kvalitetu komunikacije sa građanima. U kampanji učestvuju ličnosti iz javnog, društvenog i medijskog života Crne Gore, prepoznate po svom aktivnom djelovanju i želji da poboljšaju sisteme u okviru kojih rade”, ističe se u saopštenju Instituta.

Učesnici kampanje, kako dodaju, objašnjavaju koja je uloga novinara u društvu, čemu služi novinarstvo, kome da se žale na loše novinarstvo, šta je dobar intervju, a šta istraživačko novinarstvo, čemu služe javni emiteri i zašto je važno da znate ko je vlasnik nekog medija, ko postavlja pitanja u ime građana i slično.

“Vjerujemo da će kampanja skrenuti pažnju javnosti na značaj medijske pismenosti, na važnost kritičkog promišljanja, kao i na zahtijevniji odnos građana i medija za kvalitetnijim društvenim ambijentom. Takođe, vjerujemo da će kampanja doprinijeti procesu profesionalizacije medija”, naglašavaju u Institutu.

Kampanja je dio regionalnog projekta “Mediji za građane, građani za medije”, koji se istovremeno realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Projekat je finansiran od Evropske Unije, dok je u Crnoj Gori kofinansiran od Ministarstva javne uprave.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *