Naslovna / Vijesti / Društvo / Nema razloga za paniku od korona virusa

Nema razloga za paniku od korona virusa

Ni mjesta, ni razloga za paniku nema kad je u pitanju koronavirus u Crnoj Gori, saopštila je dr Sanja Medenica, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, i načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti.

Na pitanje šta ako pacijent kija ili je prehlađen, te koliko se ti simptomi razlikuju od onih kartakterističnih za koronavirus, Medenica je rekla da se u tom slučaju pacijentu postavlja pitanje da li je negdje putovao u posljednjih 15 dana.

“Prvo je epidemiološki link tu važan, zato je pooštrn nadzor. Šta to znači? Pošto je to novi virus, Ministarstvo zdravlja je na predlog IJZ ovu infekciju proglasilo infekcijom koja se mora staviti pod zdravstveni nadzor, i to osobe koje su bile u zaražena područja. To znači da sanitarna inspekcija na svim graničnim prelazima uručuje akt o stavljanju osoba pod zdravstveno-sanitarni nadzor”, rekla je Medenica u Jutarnjem programu TVCG, navodeći da je u cijelu priču uključen i epidemilog.

Simptomi sa koronavirusom su potpuno isti, s tim da je glavna razlika epidemiološki link.

Ona podsjeća da se inače nalazimo u periodu respiratornih infekcija i sezoni gripa: “Nedjeljama imamo povećanje broja, ali je to ispod epidemijskog praga”.

Izvor: standard.co.me

O RTPV

Pročitajte i

Online vršnjačke edukacije za srednjoškolke u Pljevljima

Učenice trećeg i četvrtog razreda u dve srednje škole iz Pljevalja će imati priliku da …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *