Naslovna / Vijesti / Društvo / Donešena Odluka o primjeni zakonskih odredbi na master studijama

Donešena Odluka o primjeni zakonskih odredbi na master studijama

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore usvojio je danas Odluku, kojom se organizacione jedinice upućuju na primjenu člana 122 Zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Prema ovom članu studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu Zakona, koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa Ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine.

„Organizacione jedinice su u obavezi da, najkasnije do 10. februara 2020. godine, dostave Upravnom odboru UCG podatke o studentima, koji su u periodu od 26. juna do 29. decembra 2019. godine izmirili školarinu u cjelosti, po osnovu Ugovora o studiranju, a uplatili su i iznos za ponovnu prijavu ECTS kredita koja sadrži magistarski rad“, kazao je predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica.

Bjelica je kazao da će se nakon dostavljanja podataka donijeti posebna odluka o povraćaju sredstava studentima po ovom osnovu i druge odgovarajuće odluke, u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore, od 24. oktobra 2019. godine.

„Organizacione jedinice su u obavezi i da dostave podatke za studente magistarskih studija upisane prije 2019/2020. godine, a koji su magistarski rad odbranili u periodu od 26. juna do 26. decembra 2019. godine. Takođe, i da mjesečno dostavljaju podatke za studente koji su upisali prije stupanja na snagu ovog Zakona, a magistarski rad odbrane, počev od 26. decembra 2019. godine. Podaci u oba slučaja treba da uključe lične podatke studenta i pregled troškova angažovanja mentora i komisija za odbranu magistarskog rada, troškova prevoza i smještaja, sa dokazom o uplati ovih troškova iz sredstava Univerziteta Crne Gore. Rok za dostavu podataka Upravnom odboru UCG je 10. februar“, kazao je Bjelica.

On je kazao da će u skladu sa zaključcima Vlade Crne Gore na osnovu dobijenih podataka biti donijete zasebne odluke.

Na današnjoj sjednici je usvojen i Predlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, a koji je dostavio rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.

Takođe, data je saglasnost Institutu za biologiju mora za učešće u otvorenom postupku javne nabavke “Praćenje sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na Crnogorskom primorju u sezoni 2020. dodine”, po Pozivu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore sa mišljenjem Sektora za finansije UCG.

Danas je usvojen i Predlog izmjena i dopuna Plana za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, po predlogu Komisije za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na UCG.

Usvojen je i Predlog izmjena i dopuna pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Prirodno-matematičkom fakultetu, Mašinskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu.

Takođe, Studentsko vijeće Fakulteta za turizam i hotelijerstvo dobilo je na korišćenje dio prostora Fakulteta, za potrebe studentskog kluba za godinu, a na osnovu Zahtjeva Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, na osnovu koje je UO UCG donio Odluku koja izlazi u susret zahtjevima studenata.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *