Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Potpisan Kolektivni ugovor, medicinarima veće plate

Potpisan Kolektivni ugovor, medicinarima veće plate

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, Vladimir Pavićević i Nebojša Radonjić potpisali su Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost sa uvećanim koeficijentima za utvrđivanje zarada.

Na osnovu uvećanja koeficijenata, zarade zdravstvenim radnicima biće uvećane za oko 12 odsto za 2020. godinu i za dodatnih tri odsto u 2021.

Hrapović je juče saopštio da je nakon pregovora Vlade i predstavnika Sindikata postignut kompromis o povećanju zarada za zdravstvene radnike sa pređašnjih 9% na 12% u 2020. godini i za dodatnih 3% u 2021., što će u konačnom iznositi uvećanje za oko 15,3%.

“Ovakav rezultat pregovora smatramo izuzetno uspješnim uvažavajući činjenicu da su se tri reprezentativna sindikata saglasila sa ovakvim predlogom o povećanju zarada, a imajuću u vidu stabilnost državnog budžeta”, naglasio je Hrapović.

Usvojeno povećanje koeficijenata će jednom doktoru supspecijalisti donijeti povećanje osnovne zarade 108 eura u ovoj godini, te dodatnih 27 eura naredne godine, tj. doktor supspecijalista će 2021. godine imati za 136 eura veću osnovnu zaradu nego danas.

BROJKE

“Napominjem da se radi o povećanju zarade za redovan rad, odnosno bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada. Ukoliko uključimo sve navedene kategorije, ljekar supspecijalista će naredne godine primati za oko 210 eura veću neto zaradu u odnosu na onu koju ima sada”, objasnio je Hrapović.

Što se tiče ljekara specijalista, prosječno povećanje osnovne zarade u tekućoj godini je 92 eura, odnosno u narednoj dodatnih 25 eura, što znači da će ljekar specijalista 2021. godine imati za 117 eura veću osnovnu zaradu.

Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar specijalista će 2021. godine primiti u prosjeku za oko 150 eura veću platu.

Kada govorimo o ljekarima opšte praske, u ovoj godini njihova plata biće prosječno uvećana za oko 75 eura, odnosno dodatnih 21 euro u 2021. godini, što zbirno znači da će ljekaru opšte prakse sledeće godine plata biti veća u prosjeku oko 96 eura.

Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar opšte prakse će naredne godine prosječno imati zaradu uvećanu za gotovo 110 eura.

Izvor: Analitika

O RTPV

Pročitajte i

PU: Počinje kampanja “Računa se svaki račun”

Poreska uprava (PU) sprovešće kampanju “Računa se svaki račun”, u cilju promocije projekta elektronske fiskalizacije, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *