Naslovna / Vijesti / Hronika / Rakočević: Nedopustivo je objaviti telefonske razgovore

Rakočević: Nedopustivo je objaviti telefonske razgovore

Profesor krivičnog prava i dugogodišnji policijski funkcioner Velimir Rakočević ocijenio je nedopustivim objavljivanje transkripta razgovora dva visoka policijska funkcionera.

Komentarišući transkript razgovora dva visoka policijska funkcionera, koji su objavili pojedini crnogorski i regionalni portali, Rakočević je rekao da je to krajnje nedopustivo.

“To znači da je u pitanju teška zloupotreba. Radi se o tome da mobilni operateri koji imaju sjedište van naše države koriste te mogućnosti i pretvara se njihova aktivnost u svoju suprotnost. Radi se o m:telu i Telenoru koji imaju sjedište u Srbiji, a imaju SMS servis u Crnoj Gori”, rekao je Rakočević u Jutarnjem programu TVCG.

On je naglasio da su njihove tehničke mogućnosti takve da “bukvalno mogu svakog korisnika tih mreža ne samo da prisluškuju u realnom vremenu, već da prate njegovo kretanje”.

“U tom smislu je ovdje očigledno protivustavno i protivzakonito djelovanje s elementima teških krivičnih djela, jer je očigledno po nalogu određenih struktura, čak su snimana lica koja se bave ozbiljnim poslovima, dakle državni službenici. O čemu se ovdje radi? Jedno od najvažnijih prava je pravo na privatnost, zaštita svih vidova komunikacije. Svako od nas ostvaruje komunikaciju koja je povjerljiva i niko nema pravo da ulazi u sadržaj te komunikacije ako mu mi to ne dozvolimo ili po nalogu nadležnog organa”, rekao je Rakočević.

Može se, kaže on, nadzirati komunikacija samo iz dva razloga – ako je u pitanju bezbjednost zemlje i ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka.

Rakočević pojašnjava da bi ANB, da bi nekog prisluškivala, morala da dobije odobrenje predsjednika Vrhovnog suda.

“A ovdje imamo jedan apsurd, nekome je na izvolte, i da se na najgori način sve zloupotrebljava. Čak se dostavlja nekim portalima, koji su direktno sa nekim hibridnim aktivnostima čak i procesuirani, što je veliki i težak delikt, i atak na najvažnije vrijednosti države, društva, i ugrožava sigurnost svakog od nas. Tome se mora stati na put”, upozorio je Rakočević.

Na pitanje što da očekuju obični građani, ako se prisluškuju dva visoka policijska funkcionera, Rakočević je rekao da kad se nešto zloupotrebljava to postaje vrlo opasno.

“To unosi nesigurnost kod građana, a onda urušava osnovne tekovine savremenog društva”, rekao je Rakočević.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

UP: Rasvijetljeno podmetanje požara u Pljevljima na štetu člana organizovane kriminalne grupe

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su sa službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja,radeći …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *