Naslovna / Vijesti / Kultura / Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ tokom 2019. godine nabavila značajan broj naslova novije izdavačke produkcije

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ tokom 2019. godine nabavila značajan broj naslova novije izdavačke produkcije

Prema riječima direktorice Đine Bajčete knjige su odabirane i kupljene praćenjem kataloga koje su dobijali od izdavačkih kuća, a osluškujući potrebe čitalačke publike.

“Posjete sajmovima knjiga u Podgorici i Beogradu bile su prilika kada smo knjižni fond obogatili značajnim brojem publikacija. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova” – istakla je Bajčeta i zahvalila svim darodavcima koji ne zaboravljaju svoju zavičajnu Biblioteku (najviša knjiga poklonili su Rotari klub i Savjet mladih DPS-a).

Da ne bude da Biblioteka samo očekuje da dobija knjige na poklon i ona poklanja knjige kaže Bajčeta.

Prethodne godine Biblioteka je postala bogatija za još jedan legat, to jest cjelokupnu privatnu biblioteku Uzeira Bećovića, koju su članovi njegove porodice poklonili Bibloteci obogativši na taj način knjižni fond značajnom građom pljevaljske kulturne baštine.

Povodom različitih datuma koji obilježavaju kulturnu misiju knjige i čitanja, a u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, Biblioteka je tokom prošle godine bila domaćin brojnim odjeljnjima osnovnih i srednjih škola, kao i polaznicima predškolskih ustanova, a sve u cilju razvijanja ljubavi prema knjizi i čitalačkih navika kod najmlađe populacije.

Od kada se Biblioteka preselila u renovirani Dom kulture znatno se povećao broj korisnika usluga: na Dječjem odjeljenju učlanilo se oko 100 korisnika kao i na Odjeljenju za odrasle isto oko 100 korisnika.

Ona dodaje da najznačajniji događaj za Biblioteku u prethodnoj godini predstavlja preseljenje u Dom kulture.

Svečano otvaranje bilo je 19. novembra a 20. novembra Biblioteka je zvanično počela sa radom, na Dan opštine Pljevlja. Preseljenje je počeo početkom novembra i za vrlo kratko vrijeme uz pomoć Vojske Crne Gore i maksimalno angažovanje zaposlenih uspjeli smo da prebacimo sav knjižni fond- naglasila je Bajčeta.

Sada rade u mnogo boljim uslovima, bliži su i dostupniji građanima i nastavljaju da realizuju svoje redovne aktivnosti naglasila je direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Đina Bajčeta.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *