Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Potpisivanje ugovora o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja očekuje se u februaru

Potpisivanje ugovora o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja očekuje se u februaru

Očekuje se da će ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE “Pljevlja” biti potpisan u febraru ove godine. Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, kako su ranije uvjeravali iz EPCG, obezbijediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda Elektroprivrede CG, 8. novembra 2019 za poslove ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja izabrala je ponudu konzorcijuma kojeg predvodi kineski DEC ali u kojem učestvuje i firma BB Solar, u suvlasništvu Blaža Đukanovića, vrijednu 54.427.700 eura (sa uračunatim PDV-om). Tada su najavljivali da će ugovor o ekološkoj ekonstrukciji sa pomenutum konzorcijumom biti potpisan do kraja prošle godine, međutim to se nije desilo.

Iz EPCG, prema korigovanoj projekciji, sad očekuju da će ugovor sa izabranim konzorcijumom biti potpisan tokom februara, prenosi portal Vijesti.

Rekonstukcijom bi trebalo da se obezbijedi ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017. godine.

Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, kako su ranije uvjeravali iz EPCG, obezbijediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

Vremensko ograničenje za rad postojećeg bloka TE Pljevlja počelo je da se računa od 1. januara 2018. Naime, rad TE Pljevlja ograničen je na ukupno 20.000 radnih sati, u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2023. godine, shodno Odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice broj 2016/19/MC-ENC. Cilj EPCG i Vlade je bio da se završi ekološka rekonstrukcija prije isteka ovog roka.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja”, trebalo je prema prvobitnim saopštenjima da bude realizovan do 2021. godine i omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) u narednih 20 do 30 godina. Iz EPCG su krajem prošle godine navodili da će ovaj posao biti završen do 2022. godine.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *