Naslovna / Vijesti / Društvo / Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara u 2020. godini za Pljevlja opredjeljeno oko 60 hiljada eura

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara u 2020. godini za Pljevlja opredjeljeno oko 60 hiljada eura

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara u 2020. godini Ministarstvo kulture obuhvatilo je 87 projekata ukupne vrijednosti milion i 142 hiljade eura.

U oblasti konzervatorski projekti i sprovođenje konzervatorskih mjera predviđeno je 30 projekata za koje će se izdvojiti 523,5 hiljada eura. Popularizacija i prezentacija kulturne baštine – 28 projekta oko 244 hiljade eura. U oblasti konzervatorskih i arheoloških istraživanja predviđeno je 14 projekata za koje će se izdvojiti 229 hiljade eura. Tehničko-tehnološko osavremenjavanje – 9 projekata i 11,650 eura. Edukacija i doedukacija stručnog kadra – 5 projekta i 13,5 hiljada eura i ostalo jedan projekat i 12,5 hiljada eura.

Predviđena su i dva projekta u opštini Pljevlja – radi se o nastavku arheoloških istraživanja Municipijuma S i konzervatorskih radova na ikonostasu manastirske crkve Manastira Svete Trojice, a za oba će se ukupno izdvojiti oko 60 hiljada eura.

Arheološka i konzervatorska istraživanja i sprovođenje sanacionih mjera na lokalitetu Municipijum S predstavljaju treću fazu istraživanja i za 2020. godinu je za njih predviđeno 39 hiljada eura. Istraživanja izvodi JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Ovogodišnji projekat obuhvata arheološki i konzervatorski aspekt. Glavni cilj treće faze arheoloških istraživanja je otkrivanje novih segmenata na lokaciji koja se, sudeći po dosadašnjim rezultatima istraživanja vezuje za drugi vijek nove ere.

Nakon preventivnih mjera zaštite na partijama otkrivenim tokom arheološke kampanje iz 2017. godine, tokom 2020. godine planirane su konzervatorske mjere na prostoru koji je istražen tokom kampanje 2018. i 2019. godine, kada su i definisani gabariti i značajnije građevine – kaže se u programu za 2020. godinu.

Konzervaciju i obnovu ikonostasa u Manastiru Svete Trojice vodi takođe Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a za ovu godinu su predviđena sredstva od 20 hiljda eura, kao i za prethodnu.

Oltarska pregrada u u Crkvi Svete Trojice vezuje se za 1806/7. godinu i poznatu ikonopisačku radionicu Lazović. Složenost konzervatorskih intervencija zahtijevala je realizaciju u nekoliko godišnjih faza, u okviru kojih su do sada zamjenjene parapetne ploče i arhitravna greda, vršena konzervacija i restauracija ikona u trećoj zoni ikonostasa. Takođe postavljene su i prestone ikone /koje su konzervatorski tretirane/ sa dekorativnim ramovima. Nstavak aktivnosti podrazumjeva konzervatorske mjere na elementima 2. i 3. Zone ikonostasa, odnosno na frizovima sa ikonama i elementima krsta, nakon čega će se tretirani elementi montirati na novoizrađenoj nosećoj konstrukciji – kaže se u programu.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Raspisan konkurs za upis na specijalističke studije, otvoreno 2.299 mjesta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije za studijsku …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *