Naslovna / Vijesti / Kultura / Mr Zora Jestrović učestvuje na naučnom skupu povodom 90 godina rođenja Borislava Pekića

Mr Zora Jestrović učestvuje na naučnom skupu povodom 90 godina rođenja Borislava Pekića

Crnogorska akademija nauka je povodom 90 godina od rođenja Borislava Pekića je organizovala naučni skup posvećen djelu velikog pisca.

Na skupu učestvuju stručnjaci iz Crne Gore i regiona među učesnicima je je i naša sugrađanka mr Zora Jestrović. Prvog dana skupa učestvovali su dr Nebojša J. Lazić, akademik Tonko Maroević, dr Milorad Jevrić, Aleksandar Gatalica, dr Siniša Jelušić, Radomir Ivanović, Zoran Lakić. Mr Zora Jestrović je predstavila rad ‘’Savremeno čitanje romana Vreme čuda Borislava Pekića’’.

Ona je istakla da je Pekić prepleo mit i stvarnost, pokazući da je suština pisane riječi njena univerzalnost. Istakla je da je Pekić smatrao da svaki roman mora biti opozicion svom vremenu. Jestrović je ukazala da je Pekić ne jednom poručivao da čovjek ne treba da vjeruje ni u jednu dogmu. ‘’Čovjek je u svakom vremenu, na neki način, slomljeni izgubljen i između desnih i lijevih orijentacija, između desnih i, kako kaže Pekić i orginalu ‘’budala ‘’- tijesna vrata poštenom čovjeku , ili što bi Njegoš rekao ‘’Tijesna su vrata uljaniku‘’ , zaključila je mr Zora Jestrović.

Drugog dana skupa učestvuju dr Sonja Tomović – Šundić, Vida Ognjenović, dr Lidija Tomić, dr Danijela Radojević, dr Milun Lutovac, dr Jelena Bašanović Čečović.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Predstavljanje monografije Spomenici slobode – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ daje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *