Naslovna / Vijesti / Društvo / Projekat za izvještavanje o životnoj sredini doprinijeće profesionalizaciji medija

Projekat za izvještavanje o životnoj sredini doprinijeće profesionalizaciji medija

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), u saradnji sa RTV Pljevlja i NVO Green Home, započeo je sprovođenje dvogodišnjeg projekta “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini – NORTH” koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske komisije, kroz program Profesionalizacija medija u Crnoj Gori.

Opšti cilj projekta, primarno usmjerenog na novinare RTV Pljevlja, studente smjera Novinarstvo Fakulteta političkih nauka, samostalne novinare i organizacije civilnog društva sa sjevera države, predstavlja jačanje participativne demokratije i osnaživanje procesa evropskih integracija Crne Gore.

Aktivnosti, koje su podijeljene u tri klastera, kroz mentorstvo i različite vrste predviđenih obuka, doprinijeće unaprjeđivanju znanja i usvajanju novih vještina novinara i predstavnika civilnog društva u domenu istraživačkog novinarstva i izvještavanja o životnoj sredini, te upotrebu novih, savremenih alata.

Takođe, projektom je predviđeno podsticanje istraživačkog novinarstva i izvještavanja o transparentnosti i pravu na informisanje o životnoj sredini, posebno o onim temama koje utiču na socijalni i ekonomski položaj građana. Aktivnosti projekta usmjerene su i ka podizanju svijesti i interakcije među novinarima, organizacijama civilnog društva i građanima.

Projekat će biti realizovan u periodu kada se od Crne Gore očekuje da intenzivira napore na usklađivanju i sproveđenju legislative u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na upravaljanje otpadom, kvalitetom voda i klimatskim promjenama, kako je istaknuto u poglavlju 27, Izvještaja o napretku Evropske komisije za Crnu Goru, za 2019. godinu.

Specifični ciljevi projekta podrazumijevaju unaprjeđenje kapaciteta novinara na sjeveru Crne Gore, te podršku novinarima za izvještavanje o ključnim ekološkim temama na profesionalan i etički način, korišćenjem slobodnog pristupa IT alatima i bazama podataka.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *