Naslovna / Vijesti / Kultura / I pljevaljski i crnogorski brend

I pljevaljski i crnogorski brend

Deset godina postojanja Gradski tamburaški orkestar Pljevlja obilježiće velikim koncertom u kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović“.

Sada već davne 2010. godine sa radom je počeo Gradski tamburaški orkestar Pljevlja. Po ugledu na slične orkestre koji već decenijama uspješno funkcionišu u Vojvodini, Gradski tamburaški orkestar Pljevlja osnovan je sa ciljem očuvanja tradicionalne tamburaške pjesme i prenošenjem ljubavi prema tamburi kao instrumentu na mlađe generacije.

Svoje osnovne misije ovaj orkestar je ostvario vrlo brzo jer je veliki broj mladih ljudi koji sa velikim entuzijazmom i voljom pristupe izučavanju tambure kao žičanog instrumenta a onda i muziciranja na istom. Trenutni sastav Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja čini preko 30 muzičara i muzičarki raznih generacija pa se slobodno može reći da je to jedan spoj iskustva i mladosti i spoj tradicionalne pjesme i modernog pristupa. Za sve kompozicije koje izvodi ovaj orkestar raspišu se aranžmani pa svi muzičari sviraju čitajući note što predstavlja vrlo važan segment posebno za mlade muzičare u njihovom muzičkom opismenjivanju.

Šef orksetra i jedan od osnivača je Emir Prekić koji je uspio da napravi pravi muzički brend Pljevalja ali i Crne Gore. Njihovi koncerti su vrlo posjećeni a nastupali su u skoro svim zemljama ex Jugoslavije. Posebno treba istaći koncert u Skopskoj filharmoniji jer je Gradski tamburaški orkstar Pljevlja jedini iz Crne Gore koji je imao priliku da pripremi i odsvira koncert na ovom eminentnom koncertnom prostoru.

Deset godina rada Gradski tamburaški orkestar Pljevlja obilježiće i velikim koncertom u kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović“ desetog marta a ovaj nastup već je najavljen u informativnim službama KIC-a kao važan muzički događaj u kulturnoj ponudi 2020. godine KIC-a.

O Alen Džakić

Pročitajte i

Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Predstavljanje monografije Spomenici slobode – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ daje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *