Naslovna / Vijesti / Društvo / Predstavnici javnih komunalnih preduzeća iz Pljevalja, Šavnika i Žabljaka posjetili Bosnu i Hercegovinu

Predstavnici javnih komunalnih preduzeća iz Pljevalja, Šavnika i Žabljaka posjetili Bosnu i Hercegovinu

Tri dana predstavnici komunalnih preduzeća sa sjevera Crne Gore, Pljevlja, Žabljak i Šavnik proveli su u Bosni i Hercegovini s ciljem međusobnog povezivanja, jačanja prekogranične saradnje, razmjene iskustava i prakse upravljanja otpadom. Učesnici iz Crne Gore ovom prilikom vidjeli su  na koji način je uređen sistem upravljanja otpadom u Jablanici, Prozor – Rami i Konjicu.

Predstavnici javnih komunalnih preduzeća iz tri crnogorske opštine Pljevlja, Žabljak i Šavnik imali su priliku da se upoznaju na koji je način uređen sistem upravljanja otpadom u BIH tačnije u opštinama Jablanica, Prozor – Rama i Konjic. Posebna pažnja tokom posjete Bosni i Hercegovini od 4. do 6. februara posvećena je ključnim problemima sa kojima se suočavaju lokalna komunalna poduzeća, kao što su problema finansijske održivosti, ljudski i tehnički kapaciteti, implementacija tehničkih planova upravljanja i brojni drugi.

Kako je istaknuto na sajtu predužeća DOO “Čistoća” Pljevlja trenutna praksa upravljanja otpadom bila je tema okruglog stola, „Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u šest opština“ s ciljem finalizacije analize situacije, koja je u prethodnom periodu sprovedena u šest opština Jablanica, Konjic, Prozor-Rama, Žabljak, Pljevlja i Šavnik.

Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća i predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta „Zajednički napori za 5 odsto manje otpada“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 493.000 eura, a implementira Udruženje za preduzetništvo i posao “LiNK” u partnerstvu sa opštinom Jablanica, Šavnik, Pčelarskim udruženjem Matica. Projekat se realizuje u okviru “Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora”.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *