Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Farmeri će ove godine dobiti veću premiju za stoku

Farmeri će ove godine dobiti veću premiju za stoku

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarstvom zahvaljujući novinama u Agrobudžetu za 2020. godinu dobiće značajno veće iznose na ime premije po grlu,  saopšteno je iz PR Služba Ministarstva poljprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavilo je da prilagođava mjere podrške u skladu sa sugestijama i potrebama poljoprivrednih proizvođača.

Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju u stočarstvu ostvariće veću premiju, a pojednostavljena je procedura za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu.

Ove godine opredijeljeno je skoro pola miliona eura više za premije po grlu stoke – 3,5 miliona eura. Pola miliona eura više opredijeljeno je i za preradu mlijeka na gazdinstvu – 1,5 milion eura.

Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na ovu premiju. Ovo znači da svako gazdinstvo koje ostvaruje pravo na premiju na godišnjem nivou dobija 140€ više ako ostvaruje premiju za krave, 240€ više za ovce i 160€ više za koze. Pojedina gazdinstva, koja drže više vrsta stoke, ostvariće mnogo veće povećanje, pa će gazdinstva koja drže sve tri vrste stoke ostvariti 540€ više, gazdinstva koja drže krave i ovce ostvariće 380€ više, gazdinstva koja drže krave i koze ostvariće 300€ više dok će gazdinstva koja drže ovce i koze ostvariti 400€ više premije na godišnjem niovu. Na ovaj način posebno je iskazana briga prema manjim gazdinstvima.

Od ove godine pojednostavljena je procedura za realizaciju mjere –  prerada mlijeka na gazdinstvu. Prijava prava na premiju i isplatu vrši se samo jednom godišnje u odnosu na prethodnu godinu, kad se osim prijave za premiju dva puta godišnje vršila prijava za isplatu. Prijava se vrši u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu pa smo na taj način omogućili proizvođačima da zajedno prijave sve premije u stočarskoj proizvodnji. Isplata se kao i prethodne godine vrši dva puta godišnje.

Rok za prijavu za premije po grlu je od 15. februara do 30. aprila. Rok za za prijavu premija za preradu mlijeka na gazdinstvu je od 15. februara do 1. aprila i kraći je zbog procedure kontrole kvaliteta mliječnih proizvoda i traje do 1. Aprila, stoji u saopštenju PR Služba Ministarstva poljprivrede i ruralnog razvoja.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *