Naslovna / Vijesti / Kultura / Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ tokom 2019. godine održala brojne kulturne manifestacije

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ tokom 2019. godine održala brojne kulturne manifestacije

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“  u 2019. godini realizovala je brojne kulturne manifestacije, među kojima preovladavaju književne tribine, organizovane različitim povodima. Promovisane su knjige raznih autora, kako iz našeg zavičajnog miljea tako i onih autora prepoznatih na široj čitalačkoj sceni.

Promovisana je knjiga „Zamka“ Radovana Vujadinovića, knjiga reportaža „Zapisana Crna Gora“ Miomira Maroša, „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936.“ Nadira Dacića, „Rat i mir kapetana Reka“ autora Buda Simonovića, monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić. Promovisan je roman  „Ubojtak“ Boža Bulatovića, kao drugo izdanje, koji je izašao u okviru prestižne edicije „Neprolazni romani“ Crne Gore, čiji je izdavač Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ istakla je direktorica Narodne biblioteke “Stevan Samardžić” Đina Bajčeta.

Tradicionalni 33. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ počelisu 18. juna 2019. godine predstavljanjem knjige pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“, autora dvojice značajnih stvaralaca u raznim formama književnosti, Milorada Joknića i Zorana Raonića, knjige čiji je izdavač Biblioteka.

Dvije književne promocije organizovane su u okviru raznovrsnog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, kada je čitalačka publika imala prilike da se upozna sa najnovijom knjigom dr Božidara Šekularca „Crna Gora u doba Crnojevića“ kao i knjigom prof. dr Sofije Kalezić „Minervinim tragom“.

Književna tibina Novo čitanje, koju Biblioteka organizuje već duži niz godina, održana je i 2019. godini, kada je čitalačka publika imala prilike da se upozna sa Novim čitanjem Isidore Sekulić.

Neke od ovih tribina, naglasila je direktorica Bajčeta  realizovali su u saradnji sa ustanovama kulture iz susjednih opština.

– Promocija romana „Mojkovačko kulturno ljeto“, koja je održana u saradnji sa Centrom za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu.

– Predstavljanje istog romana koji je Biblioteka reizdala tokom 2018. godine, u okviru programa književne manifestacije 49. „Ratkovićeve večeri poezije“. Književna tribina je održana u rodnom mjestu Ćamila Sijarića, Godijevu.

– Promocija knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“ Isaka Kalpačine, drugo dopunjeno izdanje koje je objavila Biblioteka. Ovo veče je organizovano na Žbljaku, rodnom mjestu autora, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Centrom za kulturu Žabljak.

– Na književnim tribinama je učestvovao veliki broj renomiranih stručnjaka iz oblasti književnosti i kulture.

Dodjeljenja je i književna nagrada  “Svitanje” namjenjena mladim stvaraocima pljevaljskog kraja za najbolji prozni rad. Tom prilikom promovisan je roman „Dokleanka“ autora Dejana Vukovića – naglasila je Bajčeta.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *