Naslovna / Vijesti / Politika / “Odbor” nevješto skreće pažnju sa devastacija u Pljevljima: Ne može se protiv činjenica

“Odbor” nevješto skreće pažnju sa devastacija u Pljevljima: Ne može se protiv činjenica

Poštovani, povodom objave (reagovanja), koju je potpisao “Pljevaljski odbor za odbranu svetinja”, koristimo priliku da se obratimo sljedećim reagovanjem:

Da li je u pitanju previd ili smišljen pokušaj skretanja sa teme – manje je važno. Tek je u reagovanju izvjesne neformalne grupe, koje se tiče devastacije kulturnog dobra u Pljevljima, navedena optužba na račun Ministarstva kulture koja nema veze sa istinom.

Niti je Ministarstvo kulture navelo kako je fotografija broj tri, sa ugradjenim utičnicama na freskama, iz manastira u Pljevljima – niti to stoji u opisu fotografije koja je proslijeđena medijima. Čisto da pojasnimo – treća je fotografija iz jednog od sakralnih objekata na primorju, a Mitropolija crnogorsko primorska odlično zna i iz kojeg.

Međutim, prve dvije fotografije – sa probijenom glavom sveca i oskrnavljenom štukaturom – apsolutno su iz manastira u Pljevljima i u najmanju je ruku čudno što “odbor” ni u jednoj rečenici nije napravio osvrt na to skrnavljenje. Vjerujemo, ipak, da je i u tom slučaju u pitanju omaška i da će “odbor” naći dovoljno opravdanja za takav odnos “savjesnih držalaca”.

Zbog svega navedenog, vjerujemo kako bi ubuduće bilo upitno da “odbori” prvo pročitaju tekst na koji žele reagovati, a onda i da se suoče sa činjenicama koje zaista govore o katastrofalnoj devastaciji, a ne da ih prećutkuju.

Za razliku od onih koji devastiraju, Ministarstvo kulture uvijek će ponuditi niz primjera odgovornog odnosa Vlade prema kulturi i baštini u Pljevljima. Za početak, o našem odnosu prema tom gradu najbolje govore ulaganja u arheološka istraživanja na lokalitetu “Municipium S” ili obnova Doma kulture, u kojem su danas smještene brojne institucije iz tog grada.

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *