Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Poreska uprava u januaru prihodovala preko 68 miliona eura

Poreska uprava u januaru prihodovala preko 68 miliona eura

Poreska uprava je tokom januara 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 68.075.266 eura, čime je ostvarenje iz januara 2019. godine premašeno za preko četiri miliona eura, a plan naplate za million eura.

Kako su saopštili iz PU, past naplate zabilježen je kod svih vrsta poreza, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

“Posebno treba istaći porez na dodatu vrijednost, gdje je naplata iznosila 31.477.542 eura, dva miliona eura (6 odsto) više nego prošle godine, a na nivou plana, kao i porez na dohodak fizičkih lica u iznosu od 8.210.409 eura, milion eura (11 odsto) iznad ostvarenja iz januara prošle godine i plana naplate”, navode u PU.

Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 22.411.011 eura.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica ostvarena je bruto naplata u iznosu od 1.020.843 eura.

Po osnovu koncesionih naknada naplaćen je iznos od 1.923.947 eura, dok je po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplata iznosila 1.924.929 eura.

“Imajući u vidu činjenicu da najveći dio poreskih obveznika dobrovoljno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, te nastojanje Poreske uprave da napore usmjeri na obveznike s visokim stepenom rizika za poštovanje poreskih propisa, očekuje se da će poreska disciplina nastaviti s uspostavljenim trendom rasta, što se odražava kako na naplatu budžetskih prihoda, tako i na uspostavljanje privrednog balansa i ravnopravne tržišne utakmice”, navode u PU.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Značajna podrška poljoprivredi za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta

Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore je na današnjoj online sjednici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *