Naslovna / Vijesti / Kultura / Projekat osnivanja „Gradskog hora“ Pljevlja ulazi u fazu realizacije

Projekat osnivanja „Gradskog hora“ Pljevlja ulazi u fazu realizacije

U Domu kulture održana je konferencija za medije povodom osnivanja „Gradskog hora“ Pljevlja kao i audicije koje će biti organizovane za sve zaintresovane građane starije od 16 godina.

Konferenciju je otvorila Sekretarka sekretarijata za društvene djelatnosti, Emina Salihović koja je izrazila zadovoljstvo sto je ovaj projekat posle više mjeseci pripreme ušao u fazu realizacije.

U našem gradu, horsko pjevanje nije novina. Još od 1889. godine postoji hor u gradu, koji se razvijao kroz razna kulturno-umjetnička društva, razvijali su se kroz razne segmente njihovog okupljanja i potreba je ostala i dalje ista, ali u jednom periodu smo imali organizacionih problema i pokušali smo sve to da objedinimo i realizujemo ovaj projekat. U ovom momentu možemo da kažemo da su se stvorili uslovi za realizaciju ovakvog projekta, za osnivanje gradskog hora,“ kazala je Salihović.

„Naša namjera je da se formira hor od 40 članova, 20 muškaraca i 20 žena, ali nećemo imati ništa protiv da se prijavi i veći broj njih“ naglasila je ona.

Salihović je izrazila posebnu zahvalnost Aleksandri Knežević, dirigentici iz Podgorice, koja će rukovoditi novoosnovanim horom.

„Horsko pjevanje je uopšte u svijetu i taj entuzijazam koji je prepoznat u horskom pjevanju je zastupljen u svim državama koje danas drže do sebe i koje promovišu tu ideju zajedništva, zajedničkog treptaja u umjetnosti, naravno u ovom slučaju u muzici.

U Pljevljima srećem ljude čiji su roditelji pjevali u gradskim horovima, prosto iz tog pijeteta prema svim ljudima koji su radili i entuzijazma koji se osjeća kod mladih danas u Pljevljima, mislim da smo na dobrom putu da osnujemo pjevačku grupu i nadam se da će nas u ovom projektu biti što više,“ kazala je Knežević na današnjoj konferenciji.

Audicije za mješoviti „Gradski hor“ biće održane u petak 28. februara u 17 časova i subotu 29. februara u 11 časova u Domu kulture.

Pravo na audiciju imaju svi zaintresovani stariji od 16 godina, a prijave za audiciju vršiće se na licu mjesta.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *