Naslovna / Vijesti / Društvo / RTV “Pljevlja” nosilac projekta “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini-NORTH“

RTV “Pljevlja” nosilac projekta “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini-NORTH“

Radio-televizija Pljevlja, u saradnji sa partnerima Centrom za demokratiju i ljudska prava i organizacijom Green Home, otpočela je dvogodišnji projekat “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini – NORTH”. Vrijednost projekta je oko 180 hiljada evra od čeka je 50 posto namjenjeno Radio-televiziji Pljevlja.

Počela realizacija dvogodišnji projekat “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini- NORTH. Sprovođenje projekta otpočelo je u periodu kada se od Crne Gore očekuje da intenzivira napore na usklađivanju i sproveđenju legislative u oblasti zaštiti okoline, posebno upravaljanja otpadom, kvalitetom voda i klimatskih promjena, kako je istaknuto u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2019. godinu u poglavlju 27 s jedne strane, i poboljšanje medijskih sloboda, kako je istaknuto u Akcionim planom za poglavlje 23 koji je u središtu pregovaračkog procesa, s druge strane.

Dejan Miličić, direktor LJERTV “Pljevlja”, kaže: “Projekat je pravi pogodak, jer mnoge stavke iz poglavlja 27, nisu još realizovane, pogotovo ne u Pljevljima. Naša medijska kuća biće svojevrsni medijski centra o izvještavanju o životnoj sredini. Glavni akteri projekta su novinari, ali neposredno i svi zaposleni u RTV Pljevlja”.

Naša televizija jedini je lokalni javni emiter čiji je projektni predlog finansijski podržan od strane Delegacije EU u Crnoj Gori, kroz program Profesionalizacija medija u Crnoj Gori.

“Vrijednst projekta je 180 hiljada evra od čeka je RTV “Pljevlja” namjenjeno 50% što je nešto više od 90 hiljada evra. Značajan je to finansijski podsticaj za nas, jer će se iz tih sredstava isplaćitavi plate, u početku direktoru i glavnom i odgovornom uredniku, a kasnije i drugim novinarima direktinm učesnicima projekta. Prva tranša od 38 hiljade evra je uplaćena na naš raču”,, kaže Miličić.

Aktivnosti projekta su podijeljene u tri klastera koje će doprinijeti:

Unaprjeđivanju znanja i usvajanju novih vještina novinara i predstavnika civilnog društva za istraživačko novinarstvo i izvještavanje o okolini, korišćenjem novih alata kroz mentorstvo i obuke;

Podsticanju istraživačkog novinarstva i izvještavanju o  transparentnosti i pravu na informisanje o životnoj okolini koja utiču na socijalna i ekonomska pitanja građana;

Podizanje svijesti i interakciju među novinarima, organizacija civilnog društva i građana.

U toku je sprovođenje istraživanje stavova građana o uzrocima i posledicama vezanim za životnu sredinu koja utiču na društveni i ekonomski život, kao i procjena potreba medija za istraživačko novinarstvo o pitanjima životne sredine, radi identifikacije potreba za obukama.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Raspisan konkurs za upis na specijalističke studije, otvoreno 2.299 mjesta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije za studijsku …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *