Naslovna / Vijesti / Kultura / Stalna postavka Jugoslovenskog muzeja humora i satire u Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović”

Stalna postavka Jugoslovenskog muzeja humora i satire u Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović”

Skoro tri decenije u Pljevljima postoji Jugoslovenski muzej humora i satire, jedinstvena institucija na ovim prostorima koja posjeduje više od četiri  hiljade eksponata karikatura, novina, časopisa i knjiga, pisanih i ilustrovanih britkim humorističko-satiričnim perom.

Osnivanje Jugoslovenskog muzeja humora i satire, podstakla je redakcija humoristično-satiričnog časopisa „Jež“, zajedno sa članovima tadašnjeg savjeta Susreta humorista i satiričara „Vuko Bezarević“ koji se već godinama u junu održavaju u znak rano preminulog pljevaljskog profesora i satiričara. Svečano je otvoren za posjetioce tokom sedmih susreta 17. juna 1994. godine.

Prema riječima Jelene Bojović, kustosa Jugoslovenskog muzeja humora i satire Muzej je posvećen zaštiti, promociji i interpretaciji humoristično-satiričnog stvaralaštva. Muzejske zbirke prate razvoj humora i satire u rasponu dužem od jednog vijeka – Razvoj humora i satire u Jugoslaviji, Razvoj humora i satire u svijetu, Ježev legat, Zbirka posvećena manifestaciji Dani humora i satire “Vuko Bezarević” i Zbirka posvećena  Konkursu za karikaturu “Risto Pejatović”.

“Ideja je bila da se na jednom mjestu sačuva građa koju je godinama prikupljala redakcija ‘Ježa’ i velikodušno poklonila Muzeju, sa ciljem da se izloži i predstavi publici, i nastavi sa kontinuiranim sakupljanjem kako bi se obogatio fundus. Zbirka muzeja predstavlja jedinstvenu istoriju razvoja jugoslovenskog humora i satire, nastojeći da obriše granice između šest republika, nekada zajedničke države. Doprinosi prevazilaženju podjela i ukazuje da humor liječi dušu od predrasuda a satira opominje”, kaže Bojović.

Danas se u Muzeju čuva preko 4000 eksponata koji predstavljaju dragocjen fond na osnovu koga se može pratiti istorija humora i satire kod južnih Slovena od kraja 19. vijeka do danas. Najstariji primjerak u Muzeju je satirični časopis Domišljan koji je izlazio 1874. godine u Beogradu, međutim, od posebne vrijednosti ne samo za Muzej, već i za naš grad – dodaje Bojović, je list Tipar, koji su rukotvorili braća  Tanasije i Risto Pejatović i Stevan Samardžić 1893. godine.

Postavkom su obuhvaćeni i originalni radovi karikaturista koji su ostvili veliki trag u jugoslovenskoj i svjetskoj satiričnoj crtačkoj misli, kao što su Pjer Križanić, Miloš Vušković, Ivo Kušanić i dr. Uz njih izložene su i nagrađene karikature sa Konkursa koji organizuje Galerija – istakla je Bojović.

Velika baština svjetskog humora dostupna je kroz knjige, časopise i karikature iz Rusije, Italije, Njemačke, Francuske, Kine, Velike Britanije, SAD, Turske, Bugarske, Mađarske …

Posebnu vrijednost u Muzeju predstavlja “Svojeručnik” koji sadrži 110 plastificiranih, rukom pisanih iiilustrovanih priloga, najpoznatijih jugoslovenskih humorista, satiričara i karikaturista.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *