Naslovna / Vijesti / Društvo / Tokom pet godina građani broj 112 okretali 151.115 puta

Tokom pet godina građani broj 112 okretali 151.115 puta

Dan jedinstvenog evropskog broja za pozive u hitnim situacijama – „112“ se obilježava 11. februara. Cilj obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje javnosti na sigurnost i bezbjednost u Evropi.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, broj „112“ predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore. Ukupan broj poziva na broj „112“ je bio 151.115, od čega je bilo neophodno angažovati razne hitne službe u 8.055 slučajeva.

“Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112) funkcioniše od oktobra 2015. godine. U Crnoj Gori, prijemom poziva na broj „112“, pokrivena je čitava teritorija države i sve hitne službe, a OKC 112 funkcioniše, kao jedinstven sistem, kroz tri centra u Bijelom Polju, Podgorici i Baru. U prethodnih godinu dana, građani su prepoznali značaj ovog broja, na šta ukazuje i broj poziva ostvaren u 2019. godini”, ističu iz MUP-a.

“Pozivom na broj „112“, implementirani sistem ubrzava reagovanje u situacijama kada je neophodna pomoć u slučajevima bilo kojeg vanrednog dešavanja i potrebe pozivaoca. Prosječna brzina odziva službenika OKC112 na pozive na broj „112“ u prethodnoj godini je bila 5,2 sekunde. Na evropskom putu, uvođenjem broja „112“, ispunjena je obaveza koja je, sa stanovišta bezbjednosti, značajna za sve naše građane, a pogotovo za turiste, čime se Crna Gora afirmiše kao bezbjedna i sigurna turistička destinacija. U 2019. godini, preko OKC112 i poziva na broj „112“, samo u 40 akcija traganja i spašavanja u planinama, spašene su 83 osobe, od čega 74 strana državljanina”, navode oni.

OKC112 radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini. Pozivi se primaju na crnogorskom i engleskom jeziku, ali i na ruskom, italijanskom i albanskom jeziku.

“Napominjemo da je za sve turiste koji posjećuju našu zemlju, a koji u romingu koriste mreže crnogorskih mobilnih operatera, uspostavljen servis – obavještenje putem SMS poruke o funkcionisanju broja „112“. U narednom periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će intenzivirati aktivnosti na unapređenju ovog sistema, uvođenjem novih servisa za građane: automatskog mobilnog lociranja pozivaoca broja 112 i automatskog prijavljivanja lokacije udesa”, ističu iz Ministarstva.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *