Naslovna / Vijesti / Društvo / U školama obilježen Dan sigurnog interneta

U školama obilježen Dan sigurnog interneta

Danas je u određenom broju crnogorskih osnovnih i srednjih školakroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje,obilježen Dan sigurnog interneta.

Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta.

Načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević rekla je da obilježavanje Dana sigurnog interneta prilika da se učenici informišu i edukuju o tome kako da bezbjedno koriste internet i koji su izazovi s kojima se mogu susresti u sajber prostoru, te da je danas jedan školski čas bio posvećen ovoj temi.

„Ministarstvo prosvjete je u proteklih devet godina sprovodilo aktivnosti koje su bile usmjerene na podizanje svijesti o značaju bezbjednog korišćenja tehnologije, a posebno interneta i edukaciju djece u cilju prepoznavanja rizika kojem mogu biti izloženi u sajber prostoru“, rekla je Matijević.

Kako je ocijenila, blagovremena i sistematska edukacija i prevencija sprovedena od nastavnika i stručnih saradnika trebalo bi da doprinese suzbijanju negativnih pojava kojima djeca mogu biti izložena u okruženju.

„Važno je da ukažemo djeci kako da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu, tena pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija“.

Ona je istakla da je od ove godine, kroz novi sistem evidentiranja slučajeva nasilja u školama  u informacionom sistemu obrazovnih ustanova (MEIS), otvorena rubrika koja se tiče sajber nasilja, što će omoguićiti evidentiranje upravo ovakvih slučajeva.

Ona je podsjetila da je školama na raspolaganju veliki broj resursa na Školskom portalu posvećenih bezbjednosti djece na internetu. Između ostalog, na Portalu se mogu pronaći preporuke, uputstva, smjernice, istraživanja, tutorijali, TV emisije, aplikacije, kvizovi, priče, kao i linkovi za prijavu nelegalnog sadržaja ili sajber incidenta.

O RTPV

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *