Naslovna / Vijesti / Društvo / Preporuke Instituta za javno zdravlje usmjerene na smanjenje zagađenja vazduha

Preporuke Instituta za javno zdravlje usmjerene na smanjenje zagađenja vazduha

Preporuke Instituta za javno zdravlje išle su u pravcu pojačane informisanosti svih subjekata-pravnih i fizičkih kako bi se preduzele određene aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva i smanjenja zagađenja vazduha, kažu iz Službe za zaštitu životne sredine Pljevlja.

Praćenjem rezultata monitoringa kvaliteta vazduha u našoj opstini tokom jesenjih i zimskih mjeseci, evidentan je trend povećavanja vrijednosti respirabilnih (PM 10, PM 2,5) čestica koje višestruko premašuju vrijednosti predviđene važećom zakonskom regulativom kao i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

S tim u vezi Institut za javno zdravlje uputio je preporuke predsjedniku opštine Pljevlja usmjerene na smanjenje zagađenja vazduha u cilju očuvanja zdravlja stanovništva.

Uzimajući u obzir visoke koncentracije PM čestica iz Instituta su saopštili da smatraju da je za opstinu Pljevlja potrebno u skladu sa pomenutim clanom 21 Zakona o zastiti vazduha donijeti i Plan interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja vazduha PM česticama.

“ Ove preporuke su išle u pravcu onformisanja svih subjekata-pravnih i fizičkih, kako bi se preduzele određene aktivnosti za zaštitu zdravlja stanovništva, u skladu sa tim preporukama, a oni koji mogu usmjere svoje aktivnosti kako bi se smanjila zagađenost vazduha”, kaže Dana Krezović, načelnica Službe za zaštitu životne sredine.

Krezović dodaje”Zakon o zaštiti vazduha ne predviđa donošenje plana interventnih mjera”.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *