Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Do savremenog voćnjaka uz bespovratnu podršku od 50 odsto investicije

Do savremenog voćnjaka uz bespovratnu podršku od 50 odsto investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizacijuvoćnih zasada za 2020. godinu,kroz koji poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da dobiju do 50 odsto bespovratne podrške za investiciju.

Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za 2020. godinu, sa ciljem podsticanja poljoprivrednih proizvođača da podižu savremene profitabilne voćne zasade i modernizuju postojeće.

Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, povećanje prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti. Primjeri najsavremenijih voćnih zasada, kakvi su u zemljama EU,  postoje i u Crnoj Gori, ali je potrebno iskoristiti potencijale u gotovo svim krajevima naše zemlje da, koristeći značajnu obezbijeđenu podršku, takvih zasada bude mnogo više.

Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a dodatnih 5%, odnosno 55 odsto, oni proizvođači koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura.  Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje „kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije, tunela za uzgoj jagoda i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Javni poziv, sa obrascom zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva. Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. novembar 2020. godine.

Napominjemo da osim podrške kroz ovaj javni poziv voćari imaju moguućnost da iskoriste i brojne druge mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta u cilju unapređenja proizvodnje i uslova na poljoprivrednom gazdinstvu. Ove godine imaće i veće subvencije po hektaru, koje su povećane na 200 eura po hektaru, uz dodatnih 10 eura po hektaru za mlade poljoprivrednike.

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *