Naslovna / Vijesti / Društvo / Green Home otpočela mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima

Green Home otpočela mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima

Organizacija Green Home je otpočela mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima od kojih za potrebe grijanja jedno koristi ugalj i drvo, drugo pelet, a treće struju.

Kako je saopšteno iz te NVO, mjerenja će trajati dva mjeseca u kontinuitetu, čime će se po prvi put u Pljevljima dobiti podaci o unutrašnjem kvalitetu vazduha u domaćinstvima koja koriste različite energente, koji će se potom međusobno uporediti.

“Često su zagađenja unutrašnjeg vazduha veća od spoljašnjeg zagađenja, posebno kada se u domaćinstvima koristi ugalj kao energent. Iz tog razloga Green Home kroz ovakva merenja želi da ukaže na eventualna unutrašnja zagađenja, kao i razlike u kvalitetu vazduha u domovima koja upotrebljavaju različite energente za grijanje, kako bi se građani odlučili za adekvatnije i zdravije načine grijanja”, navode u organizaciji.

Mjerenja se vrše pomoću AirVisual Pro senzora švajcarske kompanije IQAir, vodećeg specijaliste na polju mjerenja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, sa više od 55 godina iskustva.

“AirVisual Pro je pametan monitor koji kombinuje visoko preciznu lasersku tehnologiju sa veštačkom inteligencijom, a za preračunavanje parametara koristi američke EPA nacionalne standarde kvaliteta vazduha. Ovaj uređaj u realnom vremenu pruža precizne informacije o koncentracijama ugljen-dioksida (CO2), PM2.5 i PM10 čestica, temperaturi i vlažnosti vazduha, koji su često zanemareni faktori, a koji umnogome utiču na stanje kvaliteta vazduha. Takođe omogućava i direktno poređenje unutrašnjeg i spoljašnjeg kvaliteta putem izmerenih koncentracija sa najbliže javne mjerne stanice”, pojašnjavaju u Green Home-u.

Podsjećaju i da podaci sa mjernih stanica godinama unazad ukazuju na ekstremno loš kvalitet vazduha u Pljevljima, a posebno tokom zime, kada se intenzivno lože čvrsta goriva.

“Kao glavni uzrok prekomjernog zagađenja navodi se upravo sagorijevanje uglja i drveta u neefikasnim i zastarelim šporetima, za potrebe kuvanja i grejanja u domaćinstvima. Stanje kvaliteta vazduha unutar domova se dodatno pogoršava ulaskom već zagađenog vazduha iz spoljašnje sredine”, naglašavaju u Green Home-u.

U toj NVO upozorvaju da izloženost unutrašnjem zagađenju ima veoma ozbiljne zdravstvene posledice.

“Toksične supstance kao što su arsen, živa i olovo se ne uništavaju sagorevanjem uglja, već nasuprot – zadržavaju unutar doma i dospijevaju u naš organizam. Podatak Svetske zdravstvene organizacije da je loš kvalitet unutrašnjeg vazduha odgovoran za 4,3 miliona preuranjenih smrti svake godine u svetu (SZO, 2016). Uprkos tome, svijest o zagađenju unutar domova je i dalje na niskom stupnju i u sjenci spoljašnjeg aerozagađenja”, ukazuju u Green Home-u.

Stoga su prepoznali važnost mjerenja kvaliteta unutrašnjeg vazduha u domaćinstvima koja koriste različite energente, radi najefikasnijeg upoređivanja i ukazivanja na posledice korišćenja uglja u domaćinstvu na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

“Prvi korak ka poboljšanju vazduha koji udišemo je saznanje šta dišemo. Stoga je nužno da kroz prikaz dobijenih podataka građani osvjeste ovaj problem i donesu odluku da prljava goriva zamjene čistim izvorima energije u domaćinstvu. To ne samo da će imati koristi po njihovo zdravlje, već će smanjiti emisiju štetnih gasova, unaprijediti kvalitet unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha i celokupno stanje životne sredine”, zaključuju u NVO Green Home.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *