Naslovna / Vijesti / Politika / I u Plužinama ignorišu zahtjev građana

I u Plužinama ignorišu zahtjev građana

Pored skupštinske većine u pljevaljskom lokalnom parlamentu, ni skupštinska većina u Plužinama ne želi da se izjasni o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Petar Mitrić odbio je da zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrao Predlog deklaracije za poništenje zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je inicirala grupa građana prikupivši 130 potpisa.

Podnosilac inicijative Bojan Knežević kazao je da je razočaran takvom odlukom predsjednika SO Plužine jer ne vidi nijedan valjan razlog da se ne ispoštuje volja građana. On je saopštio da je inicijativom traženo hitno zasjedanje SO sa samo jednom tačkom dnevnog reda – poništenje zakona usvojenog 27. decembra u Skupštini Crne Gore, koji je diskriminišući za veliki broj vjernika SPC i ugrožava crkve i manastire na teritoriji Plužina.

– Zaista ne znam stvarne razloge zašto je ova inicijativa odbijena, ali sam kao predstavnik građana i podnosilac ove inicijative iznenađen takvom odlukom Skupštine opštine – rekao je Knežević, a piše „Dan“.

Predsjednik SO Plužine Petar Mitrić kazao je za „Dan” da nije imao zakonski osnov da zakaže sjednicu. Pojasnio je da SO nije nadležna da utvrđuje da li je neki akt u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore ili ne.

– Kako se navodi i u obrazloženju odluke koja je dostavljena podnosiocima inicijative, Skupština opštine po Ustavu i zakonu nije nadležna da svojim aktom mijenja, ukida ili poništava zakone koje je usvojila Skupština Crne Gore, pa tako ni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, jer ne postoji pravni osnov za donošenje takvog akta od strane Skupštine opštine. Kako nije bilo zakonskog osnova za sazivanje sjednice, ja sam to odbio – rekao je Mitrić.

Apsolutnu skupštinsku većinu u Plužinama sa 16 odbornika ima SNP.

O RTPV

Pročitajte i

XX Sjednica SO Pljevlja 27. 11. 2020.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *