Naslovna / Vijesti / Društvo / Tribina „Zakonski okvir i prava OSI“ u organizaciji NVU „Inkluzija“

Tribina „Zakonski okvir i prava OSI“ u organizaciji NVU „Inkluzija“

Udruženje za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, NVU „Inkluzija“ iz Pljevalja organizuje tribinu za roditelje osoba sa invaliditetom i nastavnike opštine Pljevlja pod nazivom: „Zakonski okvir i prava osoba sa invaliditetom“.

Ova aktivnost dio je projekta: “Ljepši život OSI“, koji se sprovodi u opštini Pljevlja, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Cilj tribine je da poboljša informisanost javnost o zakonskim obavezama u vezi OSI i tako doprinese većem poštovanju dostojanstva ličnosti i poštovanje ljudskih prava lica sa invaliditetom bez diskriminacije. Tribinom će se dati doprinos eliminacije stereotipa i predrasuda o licima sa invaliditetom, kao i štetne radnje kojima se diskriminišu ova lica u svim oblastima života, uključujući i predrasude zasnovane na polu i uzrastu.

Tribina će se realizovati u tri dijela:

1. dio biće posvjećen inkluziji u praksi, a taj dio će realizovati potpredsjednica NVU Zračka nade sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, Sanela Žiga

2. dio biće posvećen zakonskim okvirima i pravima OSI i realizovaće je eminentan stručnjak, psiholog JU Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, Marinko Vujanović, koji posjeduje Sertifikat za obrazovanje odraslih;

3. dio će biti javna diskusija o ovim temama.

Posle edukacijskog dijela koji će, takođe imati i interakcijski karakter, sa učesnicima planirano je javno diskutovanje o ovoj temi. Realizatori tribune će odgovarati na postavljena pitanja i biti spremni da razjasne nedoumice učesnika tribune, vezano za ovu temu. Planirana je razmjena iskustava kroz uključivanje u diskusiju svih zainteresovanih učesnika.

Opšti cilj projekta „Ljepši život OSI“ čija je ukupna vrijednost 12.020,28 evra je doprinos unapređenju položaja OSI na teritoriji opštine Pljevlja.

Unapređenje položaja OSI će se realizovati kroz poboljšanje informisanosti javnosti o zakonskim okvirima i pravima OSI, povećanje učešća OSI u kulturnom i javnom životu, adekvatno provođenje slobodnog vremena kao i mogućnosti preduzetništva.

Tribina će se održati u ponedjeljak 17. februara u Etno restoranu „Ima dana“ u Boščinovićima od 12 časova.

Projekat „Ljepši život OSI“ trajaće 7 mjeseci, a implementira se od 25. septembra 2019. do 25. aprila 2020. godine.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

ДОО “Водовод” Пљевља: Вода са водовода Брезница није за пиће

На основу резултата мјерења од 23.10.2020. године, обавијештавамо вас да вода са градског водовода Брезница …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *