Naslovna / Vijesti / Društvo / Koncesionar DOO “Vektra Jakić” nije u potpunosti kadrovski ni tehnički osposobljen za zaštitu šuma od požara

Koncesionar DOO “Vektra Jakić” nije u potpunosti kadrovski ni tehnički osposobljen za zaštitu šuma od požara

Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 13. februara razmatrala je Izvještaj o realizaciji Programa gazdovanja šumama za 2019. godinu. U  Izvještaju Uprave za šume se navodi da u  vremenu povećane opasnosti od požara Uprava za šume uspostavlja stalna dežurstva i prijem informacija o vremenu nastanka požara, lokaciji, intenzitetu požara, površini, procjene širenja požara, kao i mogućnost  lokalizovanja nastalog požara.

Ugovorom o koncesijama, zaključenim na period do 7 godina, predviđeno je da koncesionari imaju obavezu stalnog uspostavljanja šumskog reda, održavanje lokalnih puteva i traktorskih vlaka i angažovanje na gašenju požara. Ugovorom o koncesijama na period od 30 godina koncesionar DOO “Vektra Jakić” iz Pljevalja, kada je u pitanju zaštita šuma od požara, ima obavezu organizovanja zaštite šuma od požara. Dosadašnja iskustva pokazuju da koncesionar DOO “Vektra Jakić” nije u potpunosti kadrovski ni tehnički osposobljen da izvršava navedene poslove, naročito kada je obim požara ogroman kao tokom 2012. godine, tako da je potrebna koordinacija i saradnja svih subjekata u cilju uspješnog djelovanja i funkcionisanja sistema zaštite od šumskih požara.

U Izvještaju se konstatuje da  od potrebnih sredstava za gašenje požara Uprava za šume posjeduje dovoljan broj naprtnjača (svaki lugar ima naprtnjaču) i mlatilica (svaka Područna jedinica posjeduje po 10 komada).

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *