Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Danas je Pljevljima prezentovan Agro-budžet za 2020. godinu

Danas je Pljevljima prezentovan Agro-budžet za 2020. godinu

U prepunoj sali Skupštine opštine Pljevlja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su pljevaljskim poljoprivrednim proizvođačima prezentovali Agro-budžet za 2020. godinu. Ovogodišnji Agro-budžet iznosi 61 milion evra i veći je za 8,3 miliona od prethodnog.

U odnosu na prethodnu godinu ovogodišnji Agro-budžet je i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu izdašniji. Što se tiče kvantiteta on je za 8,3 miliona evra ili 16% veći od prošlogodišnjeg  agro-budžeta. Što se tiče kvaliteta pokušali smo da uočena uska grla ili nedostatke utvrdimo i implementirama kroz ovaj agro-budžet kazao je pljevaljskim poljoprivrednicima Darko Konjević, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj.

“Recimo, premije ostaju na istom nivou od 70 evra, ali se od ove godine isplaćuju za svako grlo, nakon ostvarenog minimum. Npr. Ako je prošle za tro grla premija isplaćena 70 evra, ove godine će biti 210 evra. Isti princip ostaje i za ovce i koze. U biljnoj proizvodnju subvencije po hektru povećane su sa 180 na 200 evra, odnosno na 210 evra za mlade poljoprivredne proizvođače, starosti do 40 godina”, kaže Konjević.

Pljevaljski poljoprivrdni proizvođači uočavaju brojne manjkavosti ovogodišnjeg budžeta. Ovaj dokument nije bio na raspravi kod poljoprivrednika dok je bio u fazi izrade, kako bi oni dali konkretne sugestije kako da se ostvaruju, primjenjuju i isplaćuju premije direktnim proizvođačim, kaže Milko Živković.

“Agro-budžet za 2020. godinu ima dobrih stvari ali uočavam i nedostatke. Sve što je budžet veći premije za prerađeno mlijeko su manje. Kada je agro-budžet bio 40 miliona premija je bila 9 centi a kada je 70 miliona premija je 6 centi po litu prerađenog mlijeka” kaže Željko Vučetić, poljoprivredni proizvođač iz Brvenice.

Predstavnici Ministrasta su naglasili da je kroz ovogodišnji agro-budžet definisano 57 mjera, od čega 43 mjere iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, 10 iz oblasti ribarstva i četiri mjere iz oblasti operatvnih programa. Sve nejasnoće pokušane se razrješiti kroz formu pitanja i odgovora.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *