Naslovna / Vijesti / Društvo / U januaru bolovalo 715 osoba, prednjačile varičele

U januaru bolovalo 715 osoba, prednjačile varičele

Institutu za javno zdravlje Crne Gore tokom januara ukupno je prijavljeno 715 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, od čega najviše od varičele 572 oboljela, pišu Dnevne novine.

Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (15.373), te diferencirani i nediferencirani oblici gripa (222), kako je saopšteno, ukupno je prijavljeno 16.310 oboljelih osoba.

“U odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale su respiratorne zarazne bolesti sa 88 odsto, zatim parazitarne bolesti sa sedam odsto i crijevne zarazne bolesti sa 4 odsto”, navodi se u Izvještaju o kretanju zaraznih bolesti u Crnoj Gori u januaru Instituta za javno zdravlje.

Zdravstvene ustanove iz 22 crnogorske opštine, dodaju, prijavile su obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, pri čemu je najveći broj oboljelih registrovan od varičele (572), skabijesa (38), streptokoknog tonzilo-faringitisa (29), enterobijaze (12), infektivne mononukleoze (10) i salmoneloza (10).

“Ovih šest oboljenja čine 93,8 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u januaru”, zaključuje se u Izvještaju.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *