Naslovna / Vijesti / Društvo / Nova lična karta sadržaće čip, moći će da se koristi u elektronskoj trgovini

Nova lična karta sadržaće čip, moći će da se koristi u elektronskoj trgovini

Zakonom o elektronskim identifikacijama, nova lična karta će sadržati čip, moći će da se koristi u elektronskoj trgovini.

„Novom uredbom Zakona je uređeno uređivanje identifikacionog broja, njegov sadržaj i karakteristike, izdavanje potvrde o izdavanju identifikacionog broja, kao i mogućnost poništenja identifikacionog broja“, navela je generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u Milanka Baković danas nakon sjednice Vlade.

Baković je dodala da će se donošenjem ove uredbe zaokružiti proces koji je značajan za Crnu Goru, ali i implementirati evropski standardi.

„Odredbe zakona se odnose na kvalifikacioni sertifikat za elektronski potpis koji sadrži identifikacioni broj lica čiji se elektronski potpis zasniva na tom sertifikatu kao i odredbe zakona kojim je propisano da obrazac lične karte sadrži čip kojem su sadržani sertifikat za elektronsku sertifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis“, istakla je Baković.

Ona je dodala da sve razvijene demokratske zemlje koriste neku od varijanti identifikacionog broj.

„ Crna Gora će smanjiti administrativno opterećenje za građane, s obzirom da će isti omogućiti elektronsku verifikaciju za korišćenje elektronskih usluga, te samim tim sigurnije postupke elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema poslovanja trgovine i slično“, objašnjava ona.

Izvor: Analitika

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *