Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Strah od kazne natjerao trgovce da trebuju cent i dva

Strah od kazne natjerao trgovce da trebuju cent i dva

Dok Evropska komisija razmišlja da ukine jedan i dva eurska centa zbog zaokruživanja cijena, crnogorske trgovce je novi zakon o zaštiti potrošača, zbog zapriječenih kazni, natjerao da trebuju ove kovanice, što je ranije bio rijedak slučaj, piše Pobjeda.

Direktor trezora Centralne banke Todor Cicmil Pobjedi je kazao da Evropska komisija sve češće razmatra mogućnost povlačenja iz opticaja kovanica od cent i dva, ali da za sada ne postoji nikakav zvaničan stav i obavještenje.

CBCG, kako je istakao, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura novčanica i kovanica.

“Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji predviđa da će trgovac biti kažnjen ako ne vrati kusur potrošaču, donekle je promijenio odnos prema sitnini, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka. Naime, zbog zaprijećene kazne, trgovine su trebovale ove kovanice, što znači da raspolažu ovim apoenima. Zbog toga nam je prošla godina bila “odlivna” kada je riječ o ovim aponeima”, objasnio je Cicmil.

Za razliku od prošle godine, dodaje, prethodnih smo imali veći “priliv” ovih apoena od banaka u odnosu na “odliv” prema bankama.

“CBCG, od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura, novčanica i kovanica, i svaka poslovna banka u Crnoj Gori je uredno i blagovremeno snabdjevena potrebnom količinom i strukturom opticaj nog novca. To znači da CBCG neprekidno raspolaže dovoljnim količinama novčanica i kovanica svih apoena”, kaže direktor trezora CBCG.

Ističe da odnos naših građana prema “sitnini” nije isti kao onih u EU.

“Odnos naših građana prema sitnom novcu je dijametralno suprotan odnosu većine stanovništva iz zemalja EU. Naime, i u razvijenijim zemljama, sa platežno sposobnijim građanima, pravilo je da se kusur vraća u potpunosti, dok je kod nas uobičajeno da se manji od pet centi prećutno zadržava. Ovakve navike se teško mijenjaju, a trgovci to vješto koriste, jer niko neće pokušati da kupi proizvod ako mu nedostaje makar i jedan euro cent, koji, s druge strane, redovno ostavlja trgovcu”, objašnjava Cicmil.

Ovu praksu je, kaže, donekle promijenio novi zakon o zaštiti potrošača, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *