Naslovna / Svijet / Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija

Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija

Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijeloj planeti, a mnoge zemlje zavise od kupovne moći njenih stanovnika.

Zbog toga i zbog još nekih razloga svi trebamo biti zabrinuti kada je kineska ekonomija u krizi, jer ona utiče na sve nas, piše BBC.

Kineska ekonomska moć danas je skoro 50 puta veća u odnosu na 1980. godinu – Kina je trenutno druga najveća ekonomska sila na svijetu. Ipak, trenutno je njena ekonomija ugrožena zbog pojave koronavirusa, koja se odrazila na mnoge grane industrije i na cjelokupno funkcioniranje ove države.

Što to znači za ostatak svijeta?

Kina je “svjetska fabrika”. Ona proizvodi robu i alate koji su nam potrebni za proizvodnju. Na primjer, ona proizvodi 70 posto klima uređaja na svijetu, a 58 posto cipela proizvedeno je u ovoj azijskoj zemlji. Osim toga, u njoj je štampan najveći broj primjeraka Biblije.

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom svijeta su ugroženi.

Jača ekonomija neke države znači da u njoj žive bogatiji ljudi. Čak i srednja klasa u Kini ima veoma skup ukus, pa čak trećina zarade luksuznih brendova dolazi od Kineza. Zbog toga modne kuće, kao što su Louis Vuitton i Chanel i mnoge druge luksuzne kompanije, zavise od stanovnika ove zemlje i od dešavanja u njoj.

I tehnološke kompanije imaju veliki prihod od kineskih građana. Na primjer, svaki sedmi iPhone završava u rukama Kineza. Budući da Kina ima 1,4 milijarde stanovnika, nije iznenađujuće što je najveći potrošač električne energije na svijetu i jedan od najvećih kupaca nafte, čelika i bakra.

Osim toga, kineski turisti su vrlo široke ruke. Oni su u 2018. godini na putovanjima potrošili čak 277 milijardi dolara, što je petina sveukupne količine koju su turisti širom svijeta potrošili na putovanja iste godine.

Kina je poznata i po tome što ulaže u velike projekte širom svijeta. Ona gradi željeznice u Keniji i Etiopiji, mostove u Hrvatskoj, ceste u Pakistanu. Između ostalog, kineska kompanija je glavni izvođač radova na našem autoputu.

Tokom posljednje finansijske krize, ona je postala posljednje utočište i nastavila je da napreduje punom parom dok su ostali slabili, a spomenuti projekti na kojima Kina radi služe im kako bi izgradili politički uticaj širom svijeta, koji je toliko značajan da se već sada u mnogim državama osjećaju posljedice ekonomske krize koja je u ovoj zemlji nastupila zbog epidemije koronavirusa, prenosi SEEbiz.

Kada Kina tone, sa sobom vuče cijeli svijet.

Izvor: bankar.me

O RTPV

Pročitajte i

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija u Evropi se dodatno ubrzava

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je došlo do dodatnog ubrzanja u širenju pandemije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *