Naslovna / Vijesti / Društvo / Naši srednjoškolci uspješno završili Školu ljudskih prava

Naši srednjoškolci uspješno završili Školu ljudskih prava

Od 13. do 16. februara 2020. godine, Centar za građansko obrazovanje (CGO)  uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, organizovao je rad XXIV generacije Škole ljudskih prava koju je uspješno završilo 29 srednjoškolaca/ki iz 13 crnogorskih opština.

Među srednjoškolcima su i učenici iz naše opštine: Andrea Gačević, Nemanja Čabarkapa i Amar Srna.

Četvorodnevno interaktivno učenje o ljudskim pravima imalo je za cilj da približi srednjoškolcima/kama koncept ljudskih prava, istorijat i razvoj ljudskih prava, mehanizme za zaštitu od diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, značaj kulture ljudskih prava, principe demokratije i tolerancije, ali i da doprinese izgradnji njihovih vještina za aktivno učešća u promociji i zagovaranju ljudskih prava u sredinama u kojima žive i u školama u kojima stiču formalno obrazovanje.

Pored opšteg okvira ljudskih prava, program XXIV Škole ljudskih prava u fokus je stavio prava marginalizovanih grupa, poput prava LGBT populacije, osoba sa invaliditetom, prava žena, ali i teme kao što su antifašizam, prevencija radikalizacije i adresiranje vršnjačkog nasilja. Rad se odvijao kroz kombinaciju predavanja, radionica, projekcija filmova, „žive biblioteke“, grupnih vježbi, debata i zajedničkih diskusija.

“Impresionirana sam ovom školom i moja očekivanja su upotpunosti ispunjena. Najzanimljivija su mi bila predavanja, debate i diskusije koje smo imali na temu ljudskih prava, ali i filmske projekcije, tako da je program bio zaista raznovrstan i profesori su bili otvoreni za sva naša pitanja.

Nadam se da ću znanje koje sam stekla u toku pohađanja prenijeti u nastavi i na svoje vršnjake” kazala je za našu televiziju učenica gimnazije, Andrea Gačević.

“Pored mene, školu su pohađali i dva učenika iz Srednje stučne škole, Nemanja Čabarkapa i Amar Srna, tako da sam imala drugare iz svoje opštine i zaista je bilo jedno divno iskustvo” zaključila je Andrea.

Predavači i radioničari Škole ljudskih prava XXIV bili su aktivisti i stručnjaci za ljudska prava, ali i pripadnici marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, a učesnici/ce su bili iz srednjih škola iz 13 gradova Crne Gore: Pljevlja, Plav, Rožaje, Bijelo Polje, Plužine, Bar, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Podgorica.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *