Naslovna / Vijesti / Kultura / Otvorena izlozba „Slike duše“ Autsajder art centra iz Bara

Otvorena izlozba „Slike duše“ Autsajder art centra iz Bara

U galeriji „Vitomir Srbljanović“ otvorena je izlozba pod nazivom „Slike duše“ Autsajder  art centra iz Bara.

Dvadeset osam izlozenih radova su samo mali dio kolekcije Vladimira Abakumova koji je jedan od najvećih svjetskih muzeja autsajder art umjetnosti sa preko četiri hiljade eksponata iz Moskve preselio u Bar.

U 28 izloženih djela u pljevaljskoj galeriji, zastupljeni su autori iz Brazila, Irana, Srbije, Rusije, bivših Sovjetskih republika, Crne Gore, kao iz našeg grada.

„Ova izlozba predstavlja jedan moderni  umjetnički koncept koji podrazumjeva umjetnost na granici ili sa one strane granice. Začetnici ove umjetnosti, smatrali su da dominantna kultura guši svaki novi prodor umjetnosti i tako je lišava energije. Zato su rješenje tog problema vidjeli u sirovoj umjetnosti, onoj iskonskoj koja izlazi iz čovjeka. To je jedan logički i neobjašnjiv proces u kome nije važan rezultat, već umjetnost sama po sebi.

Ovo su ljudi koji slikaju iz sopstvenih potreba i uopšte ne razmišljaju da li će to neko da vidi i da li če im se dopastim i zato se to zove autsajder art ili umjetnost na marginama jer su oni zaista na marginama zivota i umjetnosti“, kazao je na otvaranju direktor galerije „Vitomir Srbljanović“, Belis Pojatić koji je svečano otvorio izlozbu.

Ausajderi žive i rade po zakonima sopstvene spoznaje svijeta i okruženja, a u likovnoj stvarnosti ovi samouki vizionari i marginalci postaju simbol potpuno novih standarda u umjetnosti.

Najpoznatiju kolekciju art bruta napravio je francuski slikar Žan Dibife koji je sakupljao djela psihički oboljelih na švajcarskim klinikama. Ovo je umjetnost koju stvaraju ne samo oni u psihijatriskim bolnicama, što je radikalna pozicija, veći oni koji se ne prepoznaju u sistemu, nemaju galerije i samouki su i ne žele da prave kompromise sa kritičarima i institucijama.Njihova djela ostaju u malom krugu kolekcionara i umjetnika.

Vladimir Abakumov, potiče iz umjetničke porodice. Istoričar je knizevnosti, a bio je načelnik odjeljenja ju Tretjakovskoj galeriji. Potom je radio u Fondu kulture Ruske federacije, napravio je oko  hiljadu ipo izložbi akademske umjetnosti po svijetu. Ipak, umjetnost koja oslikava stanje duše potpuno ga je opčinila.

Londonski specijalizovani magazin „Raw vision“ je 1997. godine napisao, da je muzej Vladimira Abakumova u Moskvi, odnosno njegova zbirka, svrstana u top deset iz te oblasti u svijetu, a sam Abakumov među one koji su doprinjeli razvoju art bruta.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *