Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Poreska uprava: Neizmirene poreske obaveze Mitropolije crnogorsko-primorske procjenjujemo na više miliona eura

Poreska uprava: Neizmirene poreske obaveze Mitropolije crnogorsko-primorske procjenjujemo na više miliona eura

Mitropolija crnogorsko-primorska ima dospjela neizmirena poreska potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura i procijenjeni poreski dug od više miliona eura – saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.
 
„Mitropolija-crnogorsko primorska predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač. Međutim, kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza. Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura“ – saopštio je direktor Poreske uprave.
 
Komentarišući poreske obaveze vjerskih zajednica direktor Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica te da je kod Mitropolije otpočela postupak inspekcijskog nadzora radi provjere tačnosti u obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.
 
„Ukoliko Mitropolija ne pristupi izmirenju obaveza, Poreska uprava će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona eura preko žiro-računa. Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vidu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi, i posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta“ – rekao je direktor Poreske uprave.

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *