Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Regionalni razvoj doprinosi smanjenju uvoza hrane

Regionalni razvoj doprinosi smanjenju uvoza hrane

Prema podacima Uprave za statistiku u prethodnoj godini je uvezeno nešto više od 474 miliona eura hrane. To sigurno nije zanemarljiv iznos za malu ekonomiju kakva je naša, zato bi trebalo intenzivirati aktivnosti kako bi se on smanjio, odnosno povećanju zastupljenosti domaće hrane na domaćem tržištu i njenog povećanog izvoza, saopšteno je danas iz Montenegro Biznis Alijanse MBA.

Kako ističu, u strukturi uvoza hrane dominira uvoz mesa, zatim voća i povrća, žitarica, mlječnih proizvoda i jaja.

“Sve su to proizvodi koji se mogu obezbjeđivati u mnogo većim količinama iz domaćih potencijala, većom iskorišćenošću domaćih kapaciteta. To bi dovelo do smanjenja iznosa koji izdvajamo za uvoz hrane i uticalo bi na povoljniji odnos kada je u pitanju ukupna spoljno trgovinska robna razmjena koja se već duže vrijeme značajnije ne mijenja na bolje”, navode u MBA.

Ocjenjuju da je jedan od ključnih načina da se stanje u ovom važnom segmentu za razvoj svake ekonomije promijeni u pozitivnom pravcu je ubrzaniji razvoj manje razvijenih regija u Crnoj Gori.

“To bi uticalo na uravnoteženje regionalnog razvoja kao neophodnog uslova za brži ukupan razvoj. Sjeverni, manje razvijeni dio naše države, posjeduje brojne resurse čijim bi efikasnijim korišćenjem bili bliži ostvarenju tog cilja. To je područje bogato vodom, brojnim pašnjacima, šumama, što je izuzetno pogodan ambijent za razvoj stočarstva, i ne samo stočarstva. Naravno, svaka regija Crne Gore ima svoje specifičnosti i potencijale čijim bi efikasnijim korišćenjem pozitivno uticali na promjenu stanja nabolje kada su u pitanju izvozno – uvozni poslovi”, ukazuju u MBA.

Poručuju da bi, pošto država ima obavezu da vodi računa o zdravlju svojih građana, taj aspekt imao podsticajno dejstvo da se maksimalno aktivno sprovode sve nabrojene aktivnosti.

“Jer, činjenica je da bi smo, npr. povećanjem proizvodnje mesa iz domaćih izvora obezbijedili bolji kvalitet ovog proizvoda od onoga koji nam se nudi iz uvoza. To, manje-više, važi i za sve druge uvezene prehranbene proizvode. Svjesni smo da sve ovo zahtijeva puno vremena, da je to proces, ali utisak je da bi sve to moglo i moralo poprimiti ubrzaniji tok, i pored nesumnjivih napora da se stvari odvijaju u tom pravcu”, zaključuju u Montenegro Biznis Alijansi.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *