Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Januarska potrošnja struje niža od prošlogodišnje

Januarska potrošnja struje niža od prošlogodišnje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 264.493.600 kWh električne energije, što je za oko pet odsto više u odnosu na decembarsku potrošnju i za sedam odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS).

“Najviše električne energije, oko 41 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2). Očitano je ukupno 375.800 brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, dodaju oni.

Ekipe Sektora za održavanje su u januaru 1.349 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 23.456 hiljada eura.

“Tokom januara privedeni su kraju radovi na izgradnji četiri objekta, čija je vrijednost oko 110 hiljada eura. U toku su i radovi na 17 investicionih projekata koji se realizuju na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, za koje je izdvojeno oko 190 hiljada eura.  U toku je i priprema dokumentacije za izgradnju 14 objekata na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti preko 900 hiljada eura, od čega će najviše sredstava – 240 hiljada eura, biti izdvojeno za izgradnju i uklapanje dvije trafostanice 10/0.4 kV  “Rafailovići 1 – Nova” u Budvi i “Dragovoljići 3” u Nikšiću. Podsjećamo i da je nedavno zaključen, million i 16 hiljada eura vrijedan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji trafostanice 35/10 kV “Velje brdo””, naveli su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom januara priključeno 679 novih korisnika.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 865 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 322 hiljade, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma. Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 404 hiljade korisnika na području Crne Gore”, poručili su oni.

O RTPV

Pročitajte i

Nezaposlenost tokom pandemije porasla 31,6%

U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *