Naslovna / Vijesti / Društvo / Projekat Ministartva nauke “Naučna ekspedicija” u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“

Projekat Ministartva nauke “Naučna ekspedicija” u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa nevladinim organizacijama PRONA, Politehnika, Energeko, Robotics i Informa, pokrenulo je projekat „Naučna ekspedicija”, koja će na svom putu u naredna tri mjeseca obići nekoliko srednjih škola.

Realizacija projekta startovala je u Pljevljima, u Gimaziji “Tanasije Pejatović” gdje će učenici i sva zaintresovana javnost 27. i 28. februara, imati prilike da se upozna sa svijetom nauke i inovacija.

„Projekat „Naučna ekspedicija“ ima za cilj da približi nauku i da je predstavi na jedan zanimljivi način. Događaj je namjenjen prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i ostaloj zaintresovanoj javnosti za ove teme“, kazala je Đurđina Bulatović iz Ministarstva nauke.

Učenici Gimnazije će tokom dva dana imati prilike da prisustvuju brojnim radionicama, eksperimentima, izložbi kao i da se slikaju pored replike najvećeg akceleratora na svijetu.

„Naši učenici u sledeća dva dana prisustvovaće eksperimentima i takođe ovde je zamišljena i izložba nobelovaca, gdje je na panoima izloženo osamnaest naučnika iz oblasti fizike, hemije, ekonomskih nauka koji su dobitnici naprestižnije Nobelove nagrade.

Zahvaljujući Ministarstvu nauke učenicima je omogućeno da se slikaju pored najvećeg i najsnažnijeg akceleratora čestica na svijetu. To je replika akceleratora koji se nalazi u CERNU“, objasnila je koordinatorka Milijana Vučinić Dragašević.

Direktorica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Ljiljana Bajčetić, izrazila je veliko zadovoljstvo i zahvalnost Ministarstvu nauke, što je prepoznalo Gimnaziju kao pravo mjesto za prvu stanicu ovog naučnog karavana.

„Naši učenici će imati priliku da na jedan vizuelno osmišljen, moderan i savremen način upoznaju nauku i sigurna sam da će među posjetiocima i učenicima biti budućih naučnika kojima će se ponositi naša škola i Pljevlja i naša država Crna Gora“ kazala je ona.

Pored naše opštine projekat „Naučna ekspedicija“ tokom tri mjeseca posjetiće i srednje škole u Bijelom Polju, Andrijevici, Baru, Kotoru, Cetinju, Danilovradu i Nikšiću.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *