Naslovna / Vijesti / Društvo / Regionalna akcija „Balkan zahtjeva čist vazduh“ u sedam gradova

Regionalna akcija „Balkan zahtjeva čist vazduh“ u sedam gradova

U Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Banja Luci, Pištini, Prizrenu i Skoplju organizuje se regionalna akcija „Balkan zahtjeva čist vazduh“ čime se želi uticati na rješavanje dugotrajnog i izraženog problema aerozagađenja, koji uzrokuje nesagledive posledice po javno zdravlje i životnu sredinu. Iz ekološkog pokreta “Ozon” pozivaju sve građane da se u petak 28. februara pridruže javnom okupljanju u Podgorici  na kom će se okupljenim obratiti ekološki, građanski aktivisti.

„Balkan zahtjeva čist vazduh“ naziv je akcije koju organizuju ekološki građanski aktivisti  i organizacije civilnog društva iz sedam gradova zemalja Zapadnog Balkana: Podgorice, Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Prištine, Prizrena i Skoplja, čime se želi uticati na rješavanje dugotrajnog i izraženog problema aerozagađenja, koji uzrokuje nesagledive posledice po javno zdravlje i životnu sredinu.

Koliko je ovaj regionalni životni problem ozbiljno izražen u Crnoj Gori, najbolje govore podaci da je u periodu od 1. novembra 2019. do 1. februara 2020. godine, po zvaničnim podacima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, registrovan  zabrinjavajući broj dana sa prekoračenjima  maksimalno dozvoljenih  srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih PM10 čestica, značajno više od 35 dozvoljenih na godišnjem nivou.

Tako je, konkretno za PM10 suspendovane čestice, u četvoromješečnom, zimskom periodu praćenja, u Bijelom Polju bilo 87 dana sa prekoračenjima maksimalno dozvoljene srednje dnevne koncentracije, koja iznosi 50 µg/m3, u Pljevljima 84 dana, u Podgoricu preciznije kružni tok na Zabjelu  54 dana, a u Bloku V 49,  dok je u Nikšiću bilo 48 dana.

Ekološki pokret ,,Ozon“ biće organizator aktivnosti u Crnoj Gori, u glavnom gradu Podgorici, organizovaće se  javno okupljanje na kom je planirano da se okupljenim obratiti ekološki građanski aktivisti, a događaj će biti ispraćen i adekvatnim sadržajima.

“Zajedničkom akcijom  građanskih inicijativa poslaće se jasna poruka donosiocima odluka na regionalnom i međunarodnom nivou, da je pravo na čist vazduh jedno od osnovnih ljudskih prava i da je neophodno obezbjediti isto građanima/kama zemalja Zapadnog Balkana, koji svakodnevno oboljevaju zbog posledica života u zagađenoj životnoj sredini.”, objašnjavaju iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

I dodaju, “Živimo u XXI vijeku i jasno je da se ovaj višedecenijski izražen problem neće sam riješiti i da nam trebaju sposobne i odgovorne, a ne demagoške i neefikasne institucije sistema, jer ih plaćamo da bi štitile javno zdravlje i životnu sredinu.”

Iz ovog pokreta pozivaju sve građanke i građane da se u petak 28. februara pridruže na platou ispred spomenika Kralju Nikoli, preko puta Skupštine Crne Gore i zajedno poruče “Da želimo svoje ljudsko i Ustavno pravo na čist vazduh i zdravu životnu sredinu i da od njih očekujemo da nam to, shodno svojim nadležnosti i obezbjede.”, precizirali su iz ekološkog pokreta “Ozon”.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *