Naslovna / Vijesti / Kultura / Šansa za književni časopis

Šansa za književni časopis

Donošenje Odluke o osnivanju Centra za kulturu, Skupština opštine je razriješila  višedecenijsku dilemu o potrebi i opravdanosti postojanja ove asocijacije. Potvrđeno je čvrstim argumentima da je Pljevljima nedostajala  ova institucija, imajući u vidu širok sprektar kulturnih  dešavanja i veoma slojevitu infrastrukturnu i tradicionalnu bazu za ovu vrstu društvene djelatnosti . Tome, naravno, ide u prilog i razvijena  mreža kulturnih ustanova (Gradska biblioteka i čitaonica, Zavičajni muzej, Umjetnička galerija, kulturno-umjetnička društva, muzičke i folklorne aktivnosti).

Savremenom društvu je potrebna iskrena i lijepa riječ kakva se može  sresti u ozbiljnoj literaturi. Čitaoci sve više napuštaju trač i propagandne informacije čiji su nosioci neka glasila koja su izgubila etičku i profesionalnu orijentaciju u uređivačkoj politici. Samo poezija i lijepa i snažna prozna riječ imaju snagu i ljepotu koja čitaocima može vratiti povjerenje u pisanu riječ koja ima dušu, sliku i metaforu.

Nema sumnje da će Centar za kulturu, u strukturi svojih  planiranih sadržaja, imati i izdavačku djelatnost a time i časopis za književnost, obrazovanje i kulturni život. Dovoljno je da takva publikacija izlazi dva puta godišnje, čime bi se zadovoljilo odavno izraženo interesovanje za ovu vrstu izdavačkog proizvoda. Pljevaljski čitaoci, kao i oni iz šireg regiona, sjećaju se „Mostova“ koje je izdavala MRZ. Imali su svoju težinu, snagu i opravdanje sve dok nijesu mogli izdržati birokratske zavrzlame i diobe svega što je povezivalo ljude i činilo ih duhovno jakim i razumnim. Anatomiju časopisa činili bi književni prilozi, poetski i prozni i, prikazi, esejistička kritika i osvrti, prevodi zanimljivih  tekstova koji imaju edukativnu i saznajnu vrijednost. Panorama kulturnih aktivnosti mogla bi naći svoju redovnu rubriku, imajući u vidu bogatstvo   sadržaja iz oblasti kulture koji se plasiraju u našem gradu.

Naravno, takav časopis neće biti omeđen nikakvim kalupima i prostornim ramovima. Bio bi otvoren za sva strujanja i tokove savremene literature i svega što je aktuelno u književnom životu ove i šire sredine.

Književna  i stručna javnost, ne samo  u Pljevljima već i u reginu, bili bi višestruko zainteresovani za ovu formu prezentacije književnog žanra. Pljevlja, kao što je poznato, imaju dosta imena koja su ostavila vrijedne tragove u pisanoj riječi, a sve je veći broj  mladih  koji su, u nedostatku takvog časopisa, primorani da u drugim sredinama traže mogućnost za publikovanje  svojih radova.

Pljevlja su rijetka sredina koja imaju obilje tematskog naslijeđa iz oblasti kulture i umjetnosti a nemaju  časopis za takve sadržaje. U Crnoj  Gori trenutno izlazi više časopisa za književnost, drušveni život i umjetnost. „Stvaranje“, „Odzivi“, „Ars“, „Avlija“, „Slovo“,“Fokalizator“, „Glas Holmije“. Nadamo se da će se toj porodici uskoro pridružiti i neki novi „Mostovi“.

O RTPV

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *