Naslovna / Vijesti / Društvo / Potpisan ugovor o finansiranju usluge pomoć u kući

Potpisan ugovor o finansiranju usluge pomoć u kući

Ministar rada i socijalalnog staranja Kemal Purišić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak potpisali su ugovoro finansiranju usluge pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom za 2020. godinu.

Crveni krst Crne Gore je licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite za uslugu pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom dobio 26.11.2019. godine.

Uslugu pomoć u kući će pružati u 15 opština i to u: Bijelom Polju, Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama, Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Petnjici, Plavu, Gusinju, Rožajama i Prijestonici Cetinje, a Ministarstvo će je finansirati u iznosu od 294.300 eura.

Uslugu će Crveni krst pružati u skladu sa javnim pozivom za šta su finansijska sredstva obezbijeđena iz budžeta, kroz angažnam 121 gerontodomaćice za 1210 korisnika.

Kontrola kvaliteta pružanja usluge osim na terenu, vršiće se i putem web i android aplikacije koju je i do sada koristilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja i centri za socijalni rad.

Pružalac usluge pomoć u kući, kako je propisano Pravilnikom o uslovima za pružanje i korišćenje usluga podrške za život u zajednici, obezbjeđuje jednu ili više aktivnosti: nabavku hrane, pomoć u pripremi obroka;pomoć pri kretanju;pomoć pri održavanju lične i higijene prostora;pomoć pri grijanju prostora;pomoć pri plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl;posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo inabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *